Pátek, 19. dubna 2024

Mělník zavádí svoz bioodpadu,lidé dostanou jednu popelnici zdarma

Mělník zavádí svoz bioodpadu,lidé dostanou jednu popelnici zdarma

Mělník od začátku května začne nabízet obyvatelům svoz bioodpadu. Zájemci, kteří mají v Mělníku zahrady, mohou požádat o bezplatnou zápůjčku popelnice. Bioodpad se bude svážet každých 14 dní, město se o náklady rozdělí s firmou, která bude odpad svážet. Radnice za tuto službu zaplatí zhruba 500.000 korun. ČTK to dnes řekl starosta Ctirad Mikeš (Mé město).

O popelnici na bioodpad budou moci lidé žádat již od poloviny dubna. První budou mít zdarma, pokud budou mít zájem o další, budou si ji muset zaplatit. Dosud měli lidé pouze možnost odvézt bioodpad do sběrného dvora. Mělník plánuje zakoupit zhruba 2000 nádob.

Město si od zavedení svozu bioodpadu slibuje snížení množství komunálního odpadu. Snížením množství komunálního odpadu podle města klesnou náklady na jeho zpracování, tyto peníze pak budou použity právě na službu svozu bioodpadu. Městu s náklady nepomáhá žádná dotace.

Lidé na sídlištích popelnice na bioodpad k dispozici mít nebudou. "Zůstane v tom velké množství kuchyňského odpadu, který se musí dále sanovat. Občan navíc není úplně disciplinovaný, takže v nádobách může skončit cokoliv. Na sídlištích se to nedá smysluplně udělat," řekl Mikeš.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů