Čtvrtek, 28. března 2024

Z odpadů z Ostravy ve Vřesové vyrobí plyn, škváru a chemikálie

Z odpadů z Ostravy ve Vřesové vyrobí plyn, škváru a chemikálie

Ropné kaly z ostravských lagun Ostramo zpracuje Sokolovská uhelná na energetický plyn, škváru pro stavební materiály a chemikálie. V Česku jediná technologie zplyňování tak umožní zpracovat kaly bez dopadu na životní prostředí, informuje Sokolovská uhelná na svých webových stránkách.

Těžařská firma tak reaguje na obavy, které vyvolala zpráva o tom, že se nebezpečné kaly budou převážet a likvidovat ve Vřesové. Dosud se kaly většinou spalovaly v cementárnách.

Likvidaci bude provádět zpracovatelská část Sokolovské uhelné ve Vřesové. "Jde o jediné zařízení svého druhu v České republice," uvedl předseda představenstva Sokolovské uhelné Jiří Pöpperl. "Samotné zplyňování probíhá za vysokých teplot a tlaků v generátorech, ze kterých jsou dva výstupy," vysvětlil proces Pöpperl. "Tím prvním je surový energetický plyn, tím druhým škvára. Zatímco škvára se dále zpracovává na stavební materiál, samotný plyn míří k dalšímu čištění na technologii Rectisol."

Ze surového energetického plynu jsou v technologii Rectisol odstraněny nežádoucí příměsi, jako je sirovodík nebo amoniak. Ani ty ale neskončí jako odpad, ale jsou dále zpracovány například na kyselinu sírovou pro chemický průmysl, amoniak se využívá jednak jako činidlo v procesu snižování obsahu kysličníků dusíku ve spalinách z kotlů nedaleké teplárny a také jako obchodní produkt, který je následně využitelný například pro výrobu zemědělských hnojiv.

Likvidaci kalů zajišťuje společnost AVE CZ, která už má připraveno pro převoz do Vřesové prvních 13.000 tun kalů. Z lagun má být postupně vyvezeno k likvidaci 91.000 tun kalů.

Sokolovská uhelná už podobný proces likvidaci vyzkoušela například na likvidaci dehtových kalů z nádrže Nové Chalupy u Vřesové. Stejně jako kaly z Nových Chalup nebo Ostravy by v budoucnosti mohly ve Vřesové zplyňovat i další podobnou ekologickou zátěž. Tou je zhruba 13.000 tun dehtových kalů uložených v blízkosti města Chodov u Karlových Varů, které už léta obtěžují v létě obyvatele města značným zápachem.

Kaly do Vřesové se budou převážet v uzavřených kontejnerech po železnici. Materiál tedy nebude nikde skládkován a půjde přímo ke zpracování. Zařízení je navíc vybaveno odsáváním, takže se mimo technologii nedostane nejen samotný kal, ale dokonce ani vzduch z přepravních kontejnerů, uvádí ve svém prohlášením Sokolovská uhelná.

Dohled nad celým procesem bude mít ministerstvo životního prostředí a Česká inspekce životního prostředí. Při zpracování kalů budou ve Vřesové monitorovány emise.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů