Úterý, 19. března 2024

MŽP nemělo v závěrečném účtu 2016 významné nedostatky, uvedl NKÚ

MŽP nemělo v závěrečném účtu 2016 významné nedostatky, uvedl NKÚ

Ministerstvo životního prostředí nemělo v závěrečném účtu za rok 2016 významné nedostatky, některé údaje v účetní závěrce ale vykázalo chybně. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), oznámila dnes mluvčí úřadu Jana Gabrielová. Podle ministerstva vznikla pochybení kvůli přechodu na nový ekonomický systém.

Kontroloři prověřili závěrečný účet, vedení účetnictví a sestavení účetní závěrky ministerstva za rok 2016. Kontrola se týkala i údajů předkládaných pro hodnocení plnění státního rozpočtu.

Ministerstvo podle kontrolorů například chybovalo při vykázání povolenek na emise skleníkových plynů, které jsou specifickým nehmotným majetkem. "Ministerstvo tyto povolenky nesprávně ocenilo ke dni jejich zařazení do majetku. Když je pak k datu sestavení účetní závěrky ocenilo reálnou hodnotou, vyčíslilo nesprávně rozdíl z tohoto přecenění," uvedl NKÚ.

Kontroloři ministerstvu také vytkli, že v příloze účetní závěrky nevykázalo podmíněnou pohledávku ve výši téměř 727 milionů korun. Podle NKÚ vyplývala ze smlouvy o vzniku zástavního práva zapsaného v katastru nemovitostí. Dále ministerstvo nevykázalo podmíněné závazky z rámcových smluv na likvidaci důlních děl za více než 229 milionů korun.

Podle NKÚ ministerstvo také chybně nastavilo algoritmus pro výpočet údajů přehledu o peněžních tocích. To vedlo k vykázání chybných údajů tohoto přehledu, upozornili kontroloři.

"Ve všech případech se jednalo o administrativní pochybení, které nastalo v roce 2016 kvůli přechodu na nový ekonomický systém ministerstva," uvedla v reakci pro ČTK mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Nový systém dodatečné kontroly předejde opakování chyb do budoucna, dodala.

"Výše uvedené nesprávnosti však nemají rozsáhlý dopad na účetní závěrku, a tak mohl NKÚ konstatovat, že účetní závěrka MŽP za rok 2016 podává s výjimkou výše popsaných nesprávností věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví a finanční situace účetní jednotky," uvedl NKÚ.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů