Pátek, 19. dubna 2024

Lhůty pro revize domácích kotlů se možná prodlouží na tři roky

Lhůty pro revize domácích kotlů se možná prodlouží na tři roky

Sněmovna dnes propustila do závěrečného schvalování vládní novelu zákona o ochraně ovzduší, která měla původně zvýhodnit přimíchávání některých biopaliv do benzinu a nafty. Sněmovní výbory však do ní chtějí vložit i další úpravy, které se týkají ochrany ovzduší. Výbor pro životní prostředí například navrhuje prodloužit lhůty pro revize domácích kotlů nebo dát obcím možnost zakázat spalování určitých paliv.

Lhůty pro revize domácích kotlů by se měly prodloužit ze dvou let na tři roky. Podle dřívějšího vyjádření náměstkyně ministra životního prostředí to souvisí se snahou stanovit horní limit ceny těchto kontrol, které se nyní liší podle regionů a pohybují se až do několika tisíc korun. Lidé si budou moci vyhledat školeného odborníka v databázi ministerstva. Podle ministerstva to má ulevit občanům od finanční zátěže. Výrobci kotlů budou do databáze dodávat informace o proškolených odbornících a kontaktech na ně.

Výbor pro životní prostředí doporučil na návrh Evy Fialové (ANO) vložit do zákona možnost obcí zakázat vyhláškou na vymezeném území obce spalování některých druhů paliv v kotlích o tepelném příkonu do 300 kW. Jde například o hnědé energetické uhlí, uhelné kaly nebo lignit. Výjimkou budou kotle pro teplovodní ústřední topení, které splňují zákonem požadované emisní požadavky.

Jan Zahradník (ODS) chce zpřísnit možnost vstupovat kontrolorů do domů nebo rekreačních objektů kvůli kontrole toho, čím vlastník nebo provozovatel topí. Nově by měl být ke kontrole nutný souhlas vlastníka a úřad by ho musel předem upozornit, že na kontrolu přijde. Kontrolující úředník by neměl právo vstupu do celého obydlí, ale jen ke kotli, příslušenství a skladu paliva. Pokud by vlastník souhlas nedal, měl by to být přestupek.

Poslankyně Pirátů a předsedkyně výboru Dana Balcarová navrhuje, aby výjimky z vypouštění limitů pro velké znečišťovatele skončily nejpozději do konce roku 2025. Poslankyně ve svém návrhu uvádí, že polovina z nich nebude mít problém tuto povinnost naplnit. Zbylá polovina by podle ní pokračovala v omezeném režimu, část by prošla modernizací nebo by byla odstavena.

Balcarová původně ve výboru navrhovala zrušit výjimky z emisních limitů pro hnědouhelné elektrárny. S návrhem ale neuspěla. Proti zrušení se tenkrát ohradil sněmovní hospodářský výbor, který mimo jiné varoval, že by to mohlo vést ke zdražení tepla i elektřiny.

Vládní novela v návaznosti na nové předpisy EU počítá s tím, že dodavatelé benzinu a nafty možná budou moci započítávat do povinného minimálního podílu biopaliv dvojnásobně biopaliva, která byla vyrobena z použitých kuchyňských olejů a kafilerních tuků. Platit to bude i pro takzvaná pokročilá biopaliva. Pokud však minimální podíl biopaliv ve své produkci nesplní, bude jim hrozit přísnější pokuta. Dodavatelé pohonných hmot musí nyní do benzinu přimíchávat nejméně 4,1 procenta biopaliv, do nafty šest procent biopaliv. Novela tyto podíly nemění.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů