Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jihovýchodní Asie uzavírá své ostrovní pláže, aby se zotavila z klimatických změn a z cestovního ruchu

Mnoho známých a turisty oblíbených ostrovů ve jihovýchodní Asie bude mít letos omezený přístup návštěvníky.  Místní úředníci se totiž rozhodli ochránit místní ekosystémy, které se znehodnocují nejen díky oteplováním moří ale i nekontrolovaným cestovním ruchem. Toto opatření budou chtít zavést i přes riziko znížení příjmů z cestovního ruchu a úbytku desítek tisíc pracovních míst.

Jihovýchodní Asie uzavírá své ostrovní pláže, aby se zotavila z klimatických změn a z cestovního ruchu

Thajsko uzavře od června na čtyři měsíce v roce známý Mayský záliv, který můžete znát z filmu "The Beach", kde hrál Leonardo DiCaprio. Na Filipínách pak plánují úředníci na konci dubna na šest měsíců uzavřít ostrov Boracay.

"Ostrovy mají velmi křehké ekosystémy, které prostě nemohou zvládnout tolik lidí, znečištění lodí a hotely na pláži," řekl Thon Thamrongnawasawat, námořní expert v Bangkoku. "Korálové útesy jsou degradovány oteplením moří a přeplněním turisty. Někdy je úplné uzavření jediným způsobem, jak se příroda může uzdravit, " řekl nadaci Thomson Reuters.

Více než tři čtvrtiny thajských korálových útesů byly poškozeny rostoucími teplotami moře a nekontrolovaným cestovním ruchem, řekl Thon, který minulý týden doporučil omezit návštěvníky svých 22 námořních parků na 6 milionů ročně tak, aby bylo možné zotavení těchto ekosystémů.

Thajsko uzavřelo pro potápěče v roce 2011 desítky lokalit, kde neobvykle vysoká teplota Andamanského moře způsobila těžké škody na korálových útesech. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších potápěčských regionů na světě. V roce 2016 také uzavřela některé ostrovy. Oblíbené písečné pláže zemi pomohly loni získat rekordní počet turistů, přičemž příjmy místní ekonomice přispívají přibližně 12-ti procenty. Vláda očekává v tomto roce až 38 milionů návštěvníků.

Jak ukázal nedávný výzku, dá se očekávat, že jihovýchodní Asie bude muset nést následky obrovských škod na korálových útesech. Tyto škody omezí nejen příjmy místních rybářů, ale vystaví mnohem více obyvatelé oblastí náhlým bouřím a většímu vlnobití.

Ve Filipínách, které patří k nejzranitelnějším oblastem co se týče dopadům změny klimatu, minulý rok navštívilo Boracay, která je známá svými plážemi s bílým pískem, zhruba 2 miliony lidí. Při návštěvě minulého měsíce prezident Rodrigo Duterte označil ostrov za "žumpu" kvůli kanalizaci která vede přímo do moře a varoval před hrozbou ekologické katastrofy související s budovami postavenými příliš blízko k pobřeží. Vládní agentura doporučila uzavřít ostrov po dobu šesti měsíců, aby se problémy vyřešily. Cestovní agentury říkají, že je tak v sázce více než 36 000 pracovních míst.

"Podporujeme vládu při přijímání zodpovědných a udržitelných postupů v oblasti cestovního ruchu ... ale ne v uzavření celého ostrova," uvedlo sdružení Filipínských cestovních kanceláří.

Thon Thamrongnawasawat však varoval před krátkodobými řešeními. "Cestovní ruch je důležitý, ale musíme zachovat tuto oblast i pro budoucí generace, aby zde mohli žít," řekl.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů