Úterý, 19. března 2024

Ve Vizovicích přibyly nádoby na kovový odpad, Zlín je zavedl loni

Ve Vizovicích přibyly nádoby na kovový odpad, Zlín je zavedl loni

Vizovice na Zlínsku zavedly nádoby na tříděný kovový odpad. Radnice jich rozmístila 17. Od června by se ve městě měly navíc objevit i další kontejnery na papír, plast a sklo, radnice si od toho slibuje úsporu nákladů za svoz a likvidaci odpadu, řekla dnes ČTK mluvčí vizovické radnice Gabriela Netopilová Sluštíková. Nádoby na třídění kovového odpadu na konci loňského roku zavedlo také krajské město Zlín.

"Pracovníci technických služeb zjistili při namátkových kontrolách, že v nádobách se směsným komunálním odpadem je nemalé množství kovových předmětů. Za vytříděný drobný kovový odpad město může získat peníze do svého rozpočtu. A především jeho tříděním budeme ještě víc šetřit životní prostředí," uvedla starostka Vizovic Silvie Dolanská (nez.).

Za šedé umělohmotné nádoby o objemu 240 litrů radnice zaplatila 33.500 korun. Lidé do nich mohou dávat prázdné plechovky od potravin či nápojů a ostatní drobné kovové předměty z domácností. "Nepatří do nich například obaly od deodorantů ve spreji, motorových olejů, benzínu, barev a dalších chemických či nebezpečných látek," uvedla mluvčí.

Za svoz a likvidaci odpadu radnice ročně zaplatí přes čtyři miliony korun. "Na poplatcích za odpad přitom vybere přibližně 2,5 milionu korun a od firem za tříděný odpad získá ještě navíc necelých 629.000 korun. Zbytek peněz město hradí ze svého rozpočtu," uvedla mluvčí.

Ve Zlíně se první nádoby na kovový odpad objevily loni v prosinci. První svoz se uskutečnil v první polovině ledna, lidé tehdy vytřídili 340 kilogramů kovového odpadu. Město bude projekt vyhodnocovat a podle potřeby upraví frekvence svozu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů