Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ropáci se udělují 25 let, "zásluhy" si připisují hlavně politici

Výběr informací o antiekologické ceně Ropák, která byla poprvé udělena před 25 lety, 16. dubna 1993:

Ropáci se udělují 25 let, "zásluhy" si připisují hlavně politici

- Cílem ankety je upozornit na konkrétní činy jednotlivců, kteří by svým záměrem, rozhodnutím či prosazením určité stavby mohli způsobit či již způsobili poškození životního prostředí.

- Ropáka, který se z recesistické akce vyvinul v respektovanou anketu, pořádá ekologické sdružení Děti Země. Kandidáty na cenu může navrhnout každý občan ČR. O vítězi pak rozhoduje více jak stočlenná komise složená z osobností ekologického hnutí a veřejnosti.

- Symbol ceny je inspirován mystifikačním "dokumentárním" filmem Jana Svěráka z roku 1988 s názvem Ropáci. Smyšlený Ropák bahnomilný (Petroleus mostensis) je v něm vykreslen jako tvor libující si v pobytu v životním prostředí zničeném člověkem.

- Vůbec prvním držitelem Ropáka se za rok 1992 stal ředitel podniku Vodohospodářské výstavby Bratislava Július Binder za vodní dílo Gabčíkovo-Nagymaros. Od té doby tuto antiekologickou cenu nejčastěji získávají politici nebo představitelé různých firem.

- Mezi oceněnými byli například ministři průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý (ODA, 1993), Miroslav Grégr (ČSSD, 1998), Martin Říman (ODS, 2006), Vladimír Tošovský (nestraník, 2009) a Jan Mládek (ČSSD, 2014 a 2015). Ropáka získali i šéfové resortu životního prostředí František Benda (ODS, 1994), Pavel Drobil (ODS, 2010) a Tomáš Chalupa (ODS, 2012).

- Oceněni byli také někdejší premiér Václav Klaus (1993) a současný prezident republiky Miloš Zeman (2013), který Ropáka získal za podporu výstavby plavebního kanálu Dunaj-Odra-Labe.

- Exministr Mládek se stal první osobností, která vítězství v anketě obhájila (za roky 2014 a 2015). Podle organizátorů si tak vysloužil titul "veleropák"; Mládek má na svém kontě zejména snahu o prolomení limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách.

- S Ropákem se od roku 1995 vyhlašuje i Zelená perla za nejhorší výrok z oblasti životního prostředí. Anketa původně vznikla pod názvem "o nejpitomější výrok v oblasti životního prostředí", v roce 1997 byla přejmenována na Zelenou perlu. Za roky 1995, 2005 a 2007 ji získal Klaus, a to ve funkci premiéra i prezidenta ČR.

- První osobností, která byla oceněna Ropákem i Zelenou perlou v jednom roce, se stal exministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS, 2010). Stejný kousek se pak v následujícím roce povedl i tehdejšímu šéfovi Národního parku Šumava Janu Stráskému.

- Zatím posledním Ropákem se loni stal ministr dopravy Dan Ťok, oceněn byl mimo jiné za to, že jeho resort opět zablokoval zařazení lokality Louky u Přelouče do evropské soustavy NATURA 2000.

- Zelenou perlu loni získal poslanec Roman Váňa (ČSSD) za svůj výrok k návrhu vedení Prahy zrušit na Malostranském náměstí parkoviště: "S auty je to náměstí hezčí, smysluplnější, živější, prázdné bez aut mi to přijde podle návrhů, co jsem viděl, ošklivější, nelidské."

- Výsledky letošního hlasování budou zveřejněny 27. dubna.

Markéta Veselá

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů