Pátek, 19. dubna 2024

Litoměřice: MHD bude ve městě zdarma

Litoměřice: MHD bude ve městě zdarma

Litoměřice berou životní prostředí a zdraví svých obyvatel vážně. Od května zavádějí městskou hromadnou dopravu (MHD) zdarma. A to i přesto, že pokladna města přijde o statisíce korun ročně. Na svém jednání to včera schválili zastupitelé napříč politickým spektrem (pouze jeden z přítomných se zdržel).

,,Peníze nejsou všechno. Prašnost i hluk z automobilové dopravy zatěžují město i občany. Musíme podnikat kroky vedoucí ke snížení intenzity dopravy. Věříme, že bezplatnou MHD lidé začnou více využívat," odůvodnil starosta Ladislav Chlupáč rozhodnutí zastupitelstva města, které je v souladu s právě zpracovávaným Plánem udržitelné mobility.

Rozhodnutí zastupitelů vítá i vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu Pavel Gryndler. ,,Čtyři měsíce nepřetržitě monitorujeme stav ovzduší na 12 místech. Již nyní jsou zřejmé dva časové úseky, kdy se velmi výrazně zvyšuje produkce emisí, a to od v době od 7.30 do 8.30 hodin a od 15.30 do 16.30 hodin. Zvyknou-li si lidé více využívat MHD, nepochybně se to projeví na kvalitě ovzduší," je přesvědčen vedoucí Gryndler.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů