Pátek, 29. března 2024

Povodí: Vodáci částí Vltavy, nad níž hrozí sesuv skály, projedou

Povodí: Vodáci částí Vltavy, nad níž hrozí sesuv skály, projedou

Úsek Vltavy mezi Větřním a Novým Spolím u Českého Krumlova zůstane podle Povodí Vltavy zčásti průjezdný. ČTK to dnes řekl ředitel závodu Horní Vltava státního podniku Povodí Vltavy Zdeněk Zídek. V místě hrozí, že se odlomí asi tisícitunová část takzvané Barevné skály. Před dvěma dny Lesy ČR oznámily, že úsek Vltavy bude v krajním případě neprůjezdný celou letní sezonu. Kvůli nebezpečí sesuvu je od března zavřená cesta pod masivem, jsou na ní zátarasy. Ve čtvrtek přibude dvoumetrový neprůchozí plot, řekla dnes ČTK mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Povodí Vltavy nyní o situaci jedná, ještě se poradí s geology. "Nezavře se to nikdy. Je to normální stavba, myslím si, že se to nezavře. Byl to (informace z 23. dubna) takový první úlet, příliš brzy vypuštěná zpráva. Najde se řešení, že vodní cesta nebude přerušená. Zavřená není, a když, tak bude omezená tak, jako když děláme třeba jez na řece: také nezavíráme, děláme přímo na řece. Svedeme to někam, dá se tam nějaká šupna nebo se něco udělá, nějaké řešení najdeme," řekl Zídek.

Pavel Mačuda z firmy Ingetour, která provozuje u řeky několik tábořišť i půjčoven lodí, považuje tuto variantu za nejlepší možnou. ČTK dnes řekl, že je ve hře od začátku.

"Nemáme zatím nic potvrzeného, ale s touto variantou (částečné zprůjezdnění) počítáme, je asi nejschůdnější pro všechny: po finanční stránce je to nejméně nákladné, pro půjčovny schůdné. Mohli bychom klienty regulovat, ale pak jsou tam mraky lidí, kteří jezdí na vlastní pěst, a to už bychom neovlivnili a víme, jak to tady se zákazy průjezdů je... Nejschůdnější pro všechny je vymyslet řešení, aby se to dalo přenést, překoníčkovat nebo i splout po šupně u levého břehu," řekl Mačuda.

Soudní znalec označil stav vrcholové partie Barevné skály za havarijní. Přes zimu se rozšířila jedna ze spár. Hrozí, že se odlomí až tisícitunový blok. Lesy ČR již v březnu zavřely silnici pod skálou, jsou tam zátarasy.

"A protože je krizový stav a je potřeba tam opravdu zamezit vstupu chodců, cyklistů, každého, tak od čtvrtka tam na cestě bude napevno umístěný dvoumetrový neprůchozí plot," řekla Jouklová. Částka za asanaci, kterou zaplatí Lesy ČR, by neměla přesáhnout deset milionů Kč bez DPH.

Podle informací z 23. dubna mohl zákaz proplouvání pod skálou trvat v krajním případě celou sezonu. Uvedl to Radek Kordač z Lesní správy Český Krumlov. Cesta pod skálou je zavřená od března, podle Kordače ale pěší i kolaři zákaz porušovali. Lesy ČR s geology a geotechniky řeší, jak přední čelo masivu odlamovat, zatím se nepočítá s odstřelem.

Loni splulo Vltavu podle odhadů 250.000 lidí. Letošní sezonu oficiálně zahájilo 21. dubna odemykání řeky v Českém Krumlově a ve Vyšším Brodu. V posledních letech přibývá cizinců, kteří chtějí Vltavu splout. Turisté nejčastěji využívají vícemístné gumové rafty.

Václav Koblenc

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů