Čtvrtek, 28. března 2024

Firma Protective&Pure prodávala čistič brýlí, který nesplňoval chemické předpisy. Dostala pokutu 150 tisíc korun

Firma Protective&Pure prodávala čistič brýlí, který nesplňoval chemické předpisy. Dostala pokutu 150 tisíc korun

Za výrobu a prodej přípravku k čištění brýlí, který nesplňoval podmínky chemického zákona a evropského nařízení o detergentech, byla uložena pokuta 150 tisíc korun společnosti Protective&Pure s.r.o. Inspektoři z Oblastního inspektorátu ČIŽP v Olomouci zjistili, že výrobek prodávaný ve stáncích v supermarketech nevyhovuje podmínkám biologické rozložitelnosti.

,,Nechali jsme provést odbornou analýzu přípravku. Ta prokázala, výrobek je rozložitelný jen z 21,5 procenta po 28 dnech. Zákon však stanovuje rozložitelnost za stejný časový úsek minimálně 60 procent," uvedl Radek Pallós, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Olomouci.

Firma navíc neposkytla včas Ministerstvu zdravotnictví povinné informace o složení výrobku. ,,Pokud nejsou ohlášeny údaje o nebezpečných vlastnostech chemických směsí, může to mít v případě nehody negativní vliv na rozsah poškození zdraví člověka. Toxikologické informační středisko pak nemá informace o nebezpečné směsi a nemůže tedy dostatečně účinně pomoci například při požití látky dětmi," vysvětlil důsledky nedodání informací Pallós.

Společnost při kontrole také tvrdila, že není výrobcem směsi. Při šetření případu ale inspektoři prokázali opak. Na trh firma uvedla celkem 5185 kusů těchto přípravků a během 20 dní jich prodala 1047 konečným spotřebitelům. Nyní ho již prodávat nesmí.

Čistič brýlí, který nevyhovoval podmínkám biologické rozložitelnosti.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů