Úterý, 19. března 2024

Automobilka Tesla měla v prvním čtvrtletí rekordní ztrátu

Automobilka Tesla měla v prvním čtvrtletí rekordní ztrátu

Americký výrobce elektrických vozů Tesla hospodařil v prvním čtvrtletí s rekordní ztrátou 709,6 milionu USD (15,2 miliardy Kč). Ztráta se prohloubila z loňských 330,3 milionu USD. Automobilka ve své zprávě zveřejněné ve středu zároveň předpověděla, že se jí do dvou měsíců podaří zvýšit výrobu svého nového vozu Model 3 na zhruba 5000 týdně.

Ztráta byla navzdory výraznému nárůstu nižší, než se očekávalo. Cena akcií Tesly nicméně zamířila prudce dolů, když zakladatel a generální ředitel podniku Elon Musk během diskuse s analytiky odmítl odpovídat na podle něj "nudné" otázky ohledně finanční situace firmy.

Muskův přístup vyvolal obavy ohledně schopnosti automobilky získávat v budoucnosti peníze na finančních trzích.

"Důležitou součástí úspěchu Tesly jsou její vztahy s kapitálovým trhy při financování jejích ambiciózních plánů," upozornil Adam Jonas z banky Morgan Stanley. "Analytici, kteří se zúčastnili diskuse (s Muskem), zastupují poskytovatele kapitálu, na kterém je Tesla po celou dobu své existence závislá," dodal.

Bez zahrnutí mimořádných položek činila čtvrtletní ztráta 3,35 dolaru na akcii. Analytici v anketě agentury Reuters přitom v průměru očekávali ztrátu 3,58 dolaru na akcii. Příjmy se zvýšily o 26 procent na 3,4 miliardy USD (72,5 miliardy Kč).

Automobilka zatím jen velmi pomalu zvyšuje výrobu svého nového vozu Model 3, určeného pro masový trh. V posledním dubnovém týdnu se výroba zvýšila na 2270 vozů týdně z 2250 v druhém dubnovém týdnu. Původně Tesla předpokládala, že vyrobí 5000 vozů týdně již na konci loňského roku, termín ale musela několikrát posunout. Musk přiznal, že příliš důvěřoval využití robotů při výrobě a že bude muset najmout více lidských zaměstnanců.

Tesla rovněž uvedla, že na konci čtvrtletí měla k dispozici v hotovosti 3,2 miliardy USD. Její kapitálové výdaje ve čtvrtletí činily 655,7 milionu USD.

Tesla za dobu téměř osmi let, kdy je veřejně obchodovanou společností, vykázala zisk jen ve dvou čtvrtletích. Zvýšení výroby nového vozu na 5000 týdně je pro ni důležité právě kvůli dosažení ziskovosti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů