Úterý, 19. března 2024

ELEKTROWIN loni překročil kvótu pro sběr a recyklaci vysloužilých spotřebičů

 Nad rámec požadavků vycházejících z platné evropské směrnice splnil v roce 2017 kvótu pro sběr a recyklaci vysloužilých spotřebičů kolektivní systém ELEKTROWIN...

ELEKTROWIN loni překročil kvótu pro sběr a recyklaci vysloužilých spotřebičů

,,Podle platné metodiky výpočtu, která vychází z průměrného ročního množství nového elektra uvedeného na trh za předchozí tři kalendářní roky, dosáhl míry zpětného odběru ve výši 45,19 procenta," uvedl předseda představenstva ELEKTROWIN a.s. Roman Tvrzník. Požadováno je 40 %.

Vyjádřeno hmotností vysbíraných a zrecyklovaných spotřebičů se jedná celkem o 39 554,05 tuny vysloužilého elektra. Největší podíl - 18 326,264 tuny - připadá na velké domácí spotřebiče. Další velkou část - 15 710,919 tuny - tvoří chlazení, 5 502,283 t se na výsledku podílely malé spotřebiče. Zbytek byly televize, monitory a světelné zdroje.

,,Podle požadavků zákona o odpadech měl ELEKTROWIN v loňském roce zřízené místo zpětného odběru v každé obci s počtem obyvatel větším než 2000," potvrdil splnění dalšího kritéria Roman Tvrzník.

Smluvních obcí bylo 1429 s 1522 sběrnými dvory. Formou mobilního sběru zajišťovalo likvidaci elektroodpadu 3406 obcí, ELEKTROWIN rozmístil také 800 stacionárních kontejnerů. Sbírat a recyklovat pomáhalo 2451 prodejců a servisů, 1431 hasičských sborů, 3604 škol, pomáhaly i dopravní podniky nebo Vězeňská služba.

Celkem měli lidé v roce 2017 možnost předat ELEKTROWINu staré spotřebiče prostřednictvím 13 925 sběrných míst. To znamená pokrytí 10 256 455 obyvatel České republiky. Celkově nás bylo podle statistik k 31. prosinci loňského roku 10 610 055.

Průměrně tedy každý z nás odevzdal loni prostřednictvím ELEKTROWINu zhruba 3,7 kilogramu vysloužilého elektra. V různých krajích byli ale lidé různě aktivní. Měřeno množstvím odevzdaných spotřebičů na obyvatele zvítězil Královéhradecký kraj se 4,85, naopak Praha se 2,98 kg žebříček uzavírá.

Graf: Zpětný odběr a oddělený sběr v krajích dle výtěžnosti na obyvatele v kg v roce 2017

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů