Úterý, 19. března 2024

Sedmá generace 2/2018: Jedeme v tom spolu

Čeká nás bezplatná a integrovaná budoucnost? Jak vyvážená jsou jídla z prášku? Proč máme problém s válečnou genocidou Romů?

Sedmá generace 2/2018: Jedeme v tom spolu

Je příroda spektákl, nebo simulakrum? Jaké je Slovensko po vraždě Jána Kuciaka? Co ohrožuje základní vědu? Prolomíme kruh domácího násilí? Jsou Senegalci spokojení s málem? Může patnáctiletá úspěšně čelit těžařům? Kolik je českých klimaskeptiků? Trpí ve zvířeti Bůh? Co si Čeká nás bezplatná a integrovaná budoucnost? Jak vyvážená jsou jídla z prášku? Proč máme problém s válečnou genocidou Romů? myslí jelen Standa? Žijeme v rezignované společnosti? Jak žít s nadějí? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v novém čísle časopisu Sedmá generace.

V letošní dvojce zprvu přibližujeme dopravní situaci: Má být MHD zdarma? Jak se daří integrovat dopravu? Rozvázal už někdo pražský dopravní uzel? Je brněnské nádraží opravdu přesunuto? Jak se vede dekolonizovaným vlakům? A jak se z Nizozemí stala cyklistická velmoc?

Dále publikujeme tři rozhovory: s historikem Jiřím Smlsalem o kauze koncentráku v Letech, s politology Milošem Gregorem a Petrou Vejvodovou o fenoménu fake news a s fyzičkou Kateřinou Falk o základním výzkumu a vědkyních. Reportérka Magdaléna Vaculčiaková vám zprostředkuje realitu Senegalu, současnou napjatou situaci na Slovensku sledují Veronika Kicková a Ľuba Lacinová, koncept aktivní naděje pak představují ekofilosofka Joanna Macy a lékař Chris Johnstone.

V mediálním seriálu si Jan Miessler všímá přírodního spektáklu, jídlo z prášku chválí Dominik Grohmann. Biolog Vojtěch Kotecký recenzuje knihu Petra Vidomuse Oteplí se a bude líp, věnujeme se též knize Teologie zvířat a dokumentárním filmům Aktivistka a Azurová. Nechybí pravidelné rubriky a sloupky včetně La Lupy, Bioastrologie, Libraria, Eko-kompostu a Občanského kalendáře.

Seznam všech článků čísla visí na novém webu Sedmé generace zde. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

Obrozující jarní jízdy, vyjížďky i vycházky přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů