Úterý, 19. března 2024

Spuštění Systému evidence přepravy nebezpečných odpadů (SEPNO) od 2. května 2018

Spuštění Systému evidence přepravy nebezpečných odpadů (SEPNO) od 2. května 2018

Dne 2. 5. 2018 bude zahájen oficiální provoz Systému evidence přepravy nebezpečných odpadů. SEPNO je samostatným modulem Informačního systému plnění ohlašovacích povinností (ISPOP), který poskytuje služby za účelem příjmu a zpracování Ohlašovacích listů přepravy nebezpečných odpadů v elektronické podobě a jejich další zpřístupnění příslušným institucím veřejné správy. Ohlašování přepravy nebezpečných odpadů je připraveno v souladu s § 40 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, v platném znění a zákonem č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí, v platném znění. Správcem SEPNO je Ministerstvo životního prostředí, provozovatelem systému je CENIA, česká informační agentura životního prostředí.

Systém je přístupný prostřednictvím portálu SEPNO na adrese www.sepno.cz. Služby systému jsou dostupné uživatelům registrovaným v registru systému ISPOP. Na portále jsou zveřejněny manuály, návody a informace související s výkonem agendy a prací v systému SEPNO.V aplikaci po přihlášení nalezne uživatel veškerou funkcionalitu pro splnění povinnosti v souladu s legislativou. Přístupové údaje se shodují s přihlašovacím jménem a heslem do systému ISPOP. Přihlášený uživatel má v aplikaci k dispozici webový formulář - elektronickou formu Ohlašovacího listu (OL), a nástroje pro správu OL, tzn. vyplnění a odeslání OL včetně kontroly správnosti, zrušení ohlášené neuskutečněné přepravy, změnu nepotvrzené přepravy a potvrzení přepravy. Systém SEPNO bude spuštěn 2. 5. 2018, ohlašovací listy je možné do systému zadávat již od 26. 4. 2018.

Provozní podpora

Provozní technická podpora je pro uživatele SEPNO zajištěna portálem EnviHELP (helpdesk.cenia.cz), který umožňuje zaslání dotazu v písemné formě. Dotazy mohou podávat jak registrovaní uživatelé (pro přihlášení je nutné využít přístupové údaje do ISPOP/SEPNO), tak neregistrovaní uživatelé. V provozu bude také rozšířená telefonická podpora na lince 267 125 267. Linka bude v květnu v provozu v úřední dny, tj. Po a St, v době 8.00 - 12.00 a 12.30 - 15.30 hod. Kapacita linky je omezená a jsou poskytovány pouze informace technického charakteru.

Zdroj: CENIA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů