Pátek, 19. dubna 2024

Je Česká republika zranitelná vůči projevům změny klimatu?

Je Česká republika zranitelná vůči projevům změny klimatu?

CENIA, česká informační agentura životního prostředí ve spolupráci s Centrem pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy vytvořila návrh systému sledování zranitelnosti České republiky vůči projevům změny klimatu, tzv. indikátory zranitelnosti. Zranitelnost ČR vůči projevům změny klimatu jedle vyhodnocení, zpracovaného v průběhu roku 2017 k výchozímu roku 2014, velmi vysoká. Jeden z nejdůležitějších prvků zranitelnosti ČR je hospodaření s vodou v české krajině, která není v dostatečné míře schopná zadržovat vodu, což přispívá na jedné straně k velmi vysoké zranitelnosti suchem a na straně druhé povodněmi. Špatný management vody v krajině a v sídlech je umocněn měnícími se srážkovými a teplotními vzorci, které mají dopady na další oblasti - obyvatelstvo, lesnictví, zemědělství, urbánní prostředí, energetiku a další.

Miroslav Havránek, ředitel CENIA, k tomu dodává, že dlouhodobě by měla být pozornost věnována právě retenční kapacitě krajiny, jejíž význam je v celém systému hodnocení nejdůležitější, neboť ovlivňuje mnoho dalších aspektů zranitelnosti. ,,Jinak řečeno", pokračuje ředitel agentury, ,,zlepšení retenční kapacity krajiny umožní snížit a stabilizovat zranitelnost celého systému vůči různým projevům změny klimatu."

Podrobné vyhodnocení sady jednotlivých indikátorů zranitelnosti je možné nalézt zde, a celkové shrnutí obsahující také doporučení pak zde.

Sada indikátorů zranitelnosti je součástí Národního akčního plánu adaptace na změnu klimatu (NAP adaptace, 2017), který je implementačním dokumentem Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR (Adaptační strategie ČR, 2016).

Zdroj: CENIA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů