Čtvrtek, 25. dubna 2024

Majitelé lesů žádají Senát a Sněmovnu o pomoc v boji s kůrovcem

Majitelé lesů žádají Senát a Sněmovnu o pomoc v boji s kůrovcem

Vláda by měla podle soukromých vlastníků lesů co nejrychleji přijmout důležitá opatření k zabránění dalšího šíření kůrovcové kalamity, která je v Česku podle nich kritická. Žádají proto poslance a senátory, aby v této souvislosti spolupracovali s ministerstvem zemědělství a vládu k přijetí těchto opatření přiměli. Dnes to v tiskové zprávě uvedlo Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL).

Dosavadní pomoc ze strany státu byla podle něj pomalá a nedostatečná, a kalamita svým rozsahem tak ohrožuje další části republiky. Předseda Komory soukromých lesů Richard Podstatzký uvedl, že kalamita se dostává mimo úroveň zvládnutelnosti vlastníků a správců lesa, kteří využívají všech možností v rámci platné legislativy. Dodal, že ke zpracování kalamitního dříví není v ČR dostatek kapacit.

"Bez okamžitých opatření a pomoci ze strany vlády a Parlamentu hrozí zásadní ohrožení krajiny a plnění všech funkcí lesa pro společnost na rozsáhlých územích," uvedl Podstatzký.

V dopise, zaslaném předsedkyni sněmovního výboru pro životní prostředí, předsedům parlamentních komor a ministru zemědělství, vlastníci lesů současně navrhují několik opatření, která by měla zabránit šíření kůrovce. Mezi návrhy zmiňují okamžité vyhlášení stavu nouze v postižených krajích, možnost leteckého postřiku proti kůrovci, podporu dopravy a skladování kalamitního dříví nebo podporu zaměstnanosti v lesním hospodářství. Za důležité vlastníci lesů považují také to, aby se v době kalamity nerozšiřovala bezzásahová území. Vedle toho je nutné ale přijmout i systémová opatření, jako je podpora produkce sadby v lesních školkách nebo změna některých opatření ze zákona o lesích, dodávají.

Objem dřeva napadeného kůrovcem byl loni téměř 5,5 milionu krychlových metrů. Nejhorší je situace na severu Moravskoslezského a Olomouckého kraje, dále na jihu kraje Vysočina a v části Jihočeského a Plzeňského kraje, přičemž nejpostiženější jsou smrkové porosty.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů