Úterý, 19. března 2024

Jablonečané mohou znovu žádat město o zapůjčení kompostéru

Jablonečané mohou znovu žádat město o zapůjčení kompostéru

Obyvatelé Jablonce nad Nisou mohou znovu žádat město o bezplatné zapůjčení kompostéru. Radnice jich měla k dispozici 1200, na jejich pořízení získala dotaci. V první výzvě do konce března rozdělila 750 kompostérů, 450 jich zbylo. Proto zastupitelé vyhlásili druhou výzvu, která není časově omezená. Kompostéry bude radnice půjčovat dokud zásobu nevyčerpá, řekl dnes ČTK náměstek primátora Miloš Vele (ODS).

"Lidé navíc mají možnost požádat o zapůjčení druhého kompostéru," doplnil Vele. Platí to ale jen pro žadatele s pozemkem větším než 1000 metrů čtverečních. S dosavadním zájmem o kompostéry je Vele spokojen. "Přiznám se, že v první fázi jsem měl trošičku strach, že se ten projekt nerozeběhne, a že zájem bude nízký. Ale je vidět, že se nám to povedlo odprezentovat a jsem spokojený," poznamenal.

Jablonec se rozhodl od letošního roku rozšířit možnost třídění biologického odpadu. Ještě loni ho obyvatelé museli vozit do sběrných dvorů nebo čekat na velkoobjemové kontejnery, které radnice přistavuje čtyřikrát do roka. "Požádat o zapůjčení kompostéru mohou jak fyzické osoby, tak například družstva či společenství vlastníků," řekl Vele. Ve městě přibude také pět velkých kontejnerů na bioodpad nebo štěpkovač. Na projekty za 6,4 milionu korun získala radnice 85 procent z Operačního programu Životní prostředí.

Povinnost zajistit vedle sběru papíru, plastů a skla také třídění biologicky rozložitelných odpadů mají města a obce od roku 2015. Odhaduje se, že biologicky rozložitelné odpady tvoří kolem 40 procent hmotnosti komunálních odpadů, v minulosti ale většinou končily na skládkách a ve spalovnách. Jablonecká radnice plánuje také vybudování vlastní kompostárny v nevyužitém areálu Jablonecké energetické na Brandlu. Ten by měl v budoucnu sloužit pro sběr a zpracování odpadu. Náklady na projekt se podle primátorova náměstka odhadují na 48 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů