Úterý, 19. března 2024

Zelené střechy v Česku zažívají boom, 9 z 10 projektů financuje soukromý investor

V loňském roce v Česku vyrostlo o polovinu víc zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 000 metrů čtverečních. Je to plocha, která odpovídá 18 fotbalovým hřištím nebo 4,3násobku rozlohy Václavského náměstí. Vyplývá to z výpočtů Svazu zakládání a údržby zeleně (SZÚZ)...

Zelené střechy v Česku zažívají boom,  9 z 10 projektů financuje soukromý investor
  • Zelené střechy jsou významný funkční prvek velkoměst, nikoli jen estetická záležitost.
  • Fungují jako přírodní ekologická klimatizace, okysličují, ochlazují a zvlhčují okolní vzduch.
  • Zazelenat by se přitom mohla pětina budov včetně paneláků, a to díky speciální minerální izolaci.
  • Soukromý versus veřejný sektor ve financování výstavby zelených střech vede 9:1.
  • Pátý ročník soutěže Zelená střecha roku je otevřen do 15. května 2018.

,,Zelené střechy byly v České republice dlouho vnímány jako estetický, nikoli funkční prvek. Situace se však naštěstí postupně mění, především s potřebou řešit problémy v důsledku klimatických změn, trendem udržitelnosti ve výstavbě i větší podporou ze strany státu," říká Jitka Dostálová, předsedkyně Sekce Zelené střechy při Svazu zakládání a údržby zeleně (SZÚZ). Především města s minimem zeleně čelí problémům s hlukem, znečištěným ovzduším, přívalovými dešti nebo efektem městských tepelných ostrovů. Zelené střechy mohou být pro města spásou.


Zdroj: SZÚZ

Zelené střechy jsou nejen krásné, ale hlavně funkční a užitečné. ,,Zelené střechy fungují jako přírodní ekologická klimatizace. Okysličují, ochlazují a zvlhčují okolní vzduch a tím narušují jev městských tepelných ostrovů. Současně přispívají k tepelné stabilitě budovy, snižují tepelné ztráty a chrání nosné konstrukce a hydroizolace proti UV záření," vypočítává Marcela Kubů, ředitelka Asociace výrobců minerální izolace (AVMI). Díky rozšiřujícímu se trendu udržitelnosti ve výstavbě jsou zelené střechy vnímány jako normální a běžně dostupný prvek stavby, nikoli jako luxus.

Na devět soukromých střech připadá jen jedna veřejná, bohužel...

Ačkoli stát výstavbu zelených střech podporuje (v rámci programu Nová zelená úsporám), poměr střech vybudovaných z peněz soukromých a veřejných, je výrazně vychýlen k soukromému sektoru. ,,Na jednu veřejnou zakázku připadá přibližně devět soukromých zelených střech, ať už jde o majitele rodinných domů, administrativních objektů nebo developery," konstatuje Marcela Kubů.

,,Domnívám se, že města a obce by výstavbu zelených střech na svém území měly podporovat více. Například rakouský Linec už v 80. letech přijal nařízení, že všechny ploché střechy nových budov musí být povinně ozeleněny. Dovedu si představit, že by takové nařízení platilo i v České republice," vysvětluje Jitka Dostálová z SZÚZ.

Ve městech by se mohla zazelenat nejméně pětina budov včetně paneláků

Největší nedostatek zelených střech představuje jejich hmotnost a tím zvýšené nároky na statiku střechy. Řešením je použití speciální vysoce nasákavé minerální izolace (jiné než pro stavební účely), která je 8krát až 10krát lehčí než běžný sypký substrát (zemina). Díky tomu střechu zatěžuje minimálně, navíc udržuje potřebnou vláhu. ,,Speciální hydrofilní minerální izolace dokáže zadržovat dostatek vody v suchých obdobích pro zeleň, ale díky retenční schopnosti i v horkých dnech vodu pomalu odpařovat a tím ochlazovat nejen konstrukci střechy, ale také zlepšovat mikroklima v jejím okolí," říká Marcela Kubů.

S minerální izolací by bylo možné dodatečně ozelenit přes 20 procent budov v řadě měst, prakticky jakoukoli stavbu s plochou střechou nebo se sklonem střechy do 15 stupňů. ,,Skladby s minerální izolací jsou jednoduché na instalaci, údržbu a minimálně zatěžují konstrukci střechy. Ozelenit lze proto i starší střechy, kde původně nebylo počítáno se zátěží zelené střechy. Právě takových budov je v současných městech většina," doporučuje Marcela Kubů. Takto by se třeba mohla zazelenat všechna paneláková sídliště.


Soutěž Zelená střecha roku je otevřená

Svaz zakládání a údržby zeleně letos pod záštitou Ministerstva životního prostředí pořádá již pátý ročník soutěže Zelená střecha roku. Cílem soutěže je seznámit laickou i odbornou veřejnost s možností ozeleňování střech i stěn budov jako součástí udržitelné výstavby, ochrany životního prostředí a návratu zeleně do sídel.

Uzávěrka přihlášek je 15. května 2018, výsledky budou vyhlášeny v září 2018 v rámci konference Zelené střechy jako součást sídelní zeleně. AVMI je letos hrdým partnerem soutěže. ,,Podpořit soutěž pro nás znamená podpořit a motivovat projektanty a investory k volbě zelené střechy, která může nahradit betonovou džungli a zpříjemnit náš život," uzavírá Marcela Kubů. Práci vítězů předcházejících ročníků si můžete prohlédnout zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů