Pátek, 26. dubna 2024

Bez elektřiny je stále každý sedmý obyvatel planety

Bez elektřiny je stále každý sedmý obyvatel planety

Na Zemi žije téměř miliarda lidí, kteří nemají přístup k elektřině. Podle nedávno zveřejněné studie Mezinárodní agentury pro energii (IEA) je postup elektrifikace planety pomalejší než předpokládá program Mezinárodní banky pro obnovu a rozvoj (tzv. Světová banka), který plánuje, že všichni lidé na světě budou mít přístup k elektřině nejpozději do roku 2030. EIA nyní konstatuje, že pokud se tempo elektrifikace v nejméně vyspělých zemích nezrychlí, zůstane v roce 2030 bez elektřiny asi 674 milionů lidí.

Elektřinu ve světě má 97 procent lidí žijících ve městech, ale ve venkovských oblastech je tento ukazatel mnohem nižší - v průměru 76 procent. Nejvíce zaostávají africké země na jih od Sahary. V řadě z nich je bez elektřiny drtivá většina obyvatelstva, bez proudu je ale například i více než šedesát procent obyvatel severu Korejského poloostrova.

Světlými body na mapě černého kontinentu je několik východoafrických zemí, konkrétně Keňa, Etiopie a Tanzanie, v Asii zaznamenala největší pokrok Bangladéš a také Afghanistán, který se od roku 1990, kdy elektřinu neměl mimo hlavní město Kábul prakticky nikdo, dostal až na 84 procentní pokrytí v roce 2016.

Pozitivní je, že počet lidí, kteří mají doma proud, od roku 2010 přece jen stoupá rychleji než v minulosti - v průměru o 118 milionů ročně. Koncem roku 2016 (za který jsou k dispozici poslední mezinárodně srovnatelné údaje) počet lidí nemajících přístup k elektřině celosvětově poprvé klesl pod jednu miliardu na přibližně 940 milionů. Díky tomu od roku 2010 přibylo asi čtyřicet zemí, které mohly Světové bance ohlásit "univerzální přístup" k elektřině, tedy stoprocentní elektrifikaci celého území. Za úspěch lze považovat, že jsou mezi země lidnaté - například Čína, Brazílie, Argentina, Mexiko, Egypt, Thajsko, či Vietnam. Mezinárodní agentura pro energii v následujících letech očekává zejména v Indii, kde by mělo na počátku příštího desetiletí získat přístup k elektřině dalších přibližně 250 milionů lidí.

Elektrifikace Země začala na sklonku 19. století v severní Americe a v Evropě, kde většina států zajistila svým občanům plný přístup k elektřině kolem poloviny minulého století. Československo kde v době jeho vzniku, jehož sté výročí si letos připomínáme, mělo elektřinu 34 procent obyvatel (na Slovensku pouze 2%), dosáhlo plné elektrifikace v roce 1955. V celosvětovém měřítku probíhala elektrifikace nejrychleji ve druhé polovině minulého století. V letech 1970 - 1990 vzrostl počet lidí na Zemi s přístupem k elektřině ze 49 na 71%, a nyní dosahuje 87 procent.

Vývoj elektrifikace Země

(údaje z konce roku)

Ukazatel

1990

2000

2010

2016

Počet obyvatel majících elektřinu

(miliard)

3,71

4,72

5,77

6,48

Počet obyvatel bez elektřiny

(miliard)

1,49

1,35

1,14

0,94

Míra elektrifikace ve světě

(procent)

71,4

77,7

83,5

87,4

Podíl obyvatel bez elektřiny

(vybrané země, údaje v procentech z konce roku 2016)

Čad

91

Malawi

89

Niger

84

Konžská dem. republika

83

Burkina Faso

81

Madagaskar

77

Mosambík

76

Uganda

73

Zambie

73

Tanzanie

67

Mali

65

KLDR

61

Angola

59

Nigérie

41

Zdroj obou tabulek:

Mezinárodní agentura pro energii (The Energy Progress Report, 2018)

http://www.iea.org/newsroom/news/2018/may/progress-on-global-energy-goals-slow-but-strong-gains-in-countries-show-promise.html

http://trackingsdg7.esmap.org/data/files/download-documents/tracking_sdg7-the_energy_progress_report_full_report.pdf

https://epinal.gnj.cz/projekt/historie-elektrifikace

https://data.worldbank.org/indicator/EG.ELC.ACCS.ZS

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů