Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nástupce lakovny AZOS čeká kontrola, neukončil výrobu

Nástupce lakovny AZOS čeká kontrola, neukončil výrobu

Mladoboleslavský stavební úřad chystá kontrolu v areálu zinkovny a lakovny AZOS, respektive její nástupnické společnosti Automotive Painting Partners (APP), jestli dodržuje jeho rozhodnutí o ukončení nepovoleného způsobu užívání stavby. ČTK to dnes řekla mluvčí mladoboleslavského magistrátu Šárka Charousková.

Úřad kontroloval areál zinkovny naposledy v polovině března. Na základě toho vydal koncem března rozhodnutí, že APP musí bezodkladně ukončit nepovolený způsob užívání stavby, což fakticky znamená, že musí zastavit provoz. Odvolání, které firma podala, nemá odkladný účinek.

APP, která se proti rozhodnutí odvolala, výrobu nezastavila. "Zjištění úřadu podle nás neodpovídají skutečnosti a jsou také v rozporu s nedávným rozsudkem krajského soudu v Praze. Ten zcela zamítl žalobu města Nymburk týkající se povinnosti pro APP zdržet se užívání příslušné stavby," řekl už dříve mediální zástupce APP Karel Samec. V odůvodnění rozsudku se podle něj konstatuje, že platná kolaudace opravňuje žalovanou stranu (APP) provozovat ve svém areálu lakovnu.

Kvůli odvolání se stavební úřad obrátil na hejtmanství. "Mladoboleslavský stavební úřad vznesl na krajský úřad Středočeského kraje metodický dotaz ohledně dalšího postupu v kauze výroby v bývalém AZOS. Ve středu 2. května obdržel odpověď, že zdejší stavební úřad je pověřen i ke kontrole splnění výzvy ke zjednání nápravy, kterou vyzval vlastníka stavby a zároveň provozovatele zařízení k ukončení nepovoleného způsobu užívání stavby," řekla dnes Charousková.

Další postup úřad stanoví až na základě výsledku kontroly, firmě hrozí například finanční sankce. Termín kontroly ale zatím nebyl stanoven.

Nymburk se několik let snaží donutit AZOS, aby snížil zápach z provozu, který podle místních obtěžuje jejich každodenní život. Firma s kritikou města nesouhlasí a tvrdí, že splňuje veškeré předpisy.

Spor mezi firmou a městem skončil u soudu. Nymburský okresní soud loni v červnu rozhodl, že zápach z provozu AZOS neobtěžuje okolí víc než ostatní podniky v průmyslové zóně. Město se u soudu domáhalo, aby firmě nařídil zápach snížit. Rozsudek okresního soudu potvrdil letos v březnu krajský soud. Druhou část žaloby, v níž Nymburk žádal zastavení provozu, postoupil okresní soud příslušným úřadům, tedy stavebnímu úřadu. Spis putoval na kolínský stavební úřad, který se ale prohlásil za podjatý. Konečné rozhodnutí tak učinil až stavební úřad v Mladé Boleslavi.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů