Úterý, 19. března 2024

Vznikající vláda je pro omezení skleníkových plynů a podporu lesů

Vznikající vláda je pro omezení skleníkových plynů a podporu lesů

Snížit emise skleníkových plynů, vyřešit kalamitní stav v lesích či podporovat malou fotovoltaiku chce podle návrhu programového prohlášení vznikající vláda ANO a ČSSD. Část věnovaná životnímu prostředí z velké části kopíruje prohlášení současné vlády v demisi, přibylo v ní ale několik bodů, které by mohly posílit ochranu přírody a krajiny. Ekologové je vítají, zároveň ale upozorňují, že obě strany byly spolu s lidovci i v minulé vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), která velkou část úkolů pro zlepšení životního prostředí nesplnila.

Významnou novinkou v návrhu je přístup k lesům, které jsou zasažené suchem a také kůrovcovou kalamitou. Její dopady jsou nyní patrné hlavně na severu Moravskoslezského a Olomouckého kraje, kde vznikají rozsáhlé holiny. Podle ekologů za to může nevhodný způsob hospodaření v lesích a velký podíl smrků, které jsou citlivé na klimatickou změnu. "Zasadíme se o ekologicky vhodné řešení nedostatečné druhové a věkové diverzifikace a kalamitních stavů v lesích," uvádí prohlášení. Podle Hnutí Duha jde o rozumný postoj, problematická však může být jeho realizace. "Chybí však jasná deklarace, že změní zákony, vyhlášky a další závazná pravidla," upozornilo hnutí.

Přibyl také závazek snižovat emise skleníkových plynů, který má být "jednou z hlavních priorit všech hospodářských odvětví". Prohlášení výslovně zmiňuje nutnost plnit Pařížskou dohodu o ochraně klimatu. Podle ředitele Hnutí Duha Jiřího Koželouha je to "velký posun v přemýšlení". "Ale programové prohlášení v těchto zásadních otázkách zcela opomíjí sdělit, jak to vláda provede. Pokud nebude měnit zákony a další závazná pravidla, tak z toho nic nebude," uvedl.

Důležitou změnou je také přihlášení k principu oběhové ekonomiky, tedy posílení recyklace a snížení vzniku odpadu. Má k tomu posloužit nový zákon o odpadech, který vláda předloží do konce letošního roku. Tento zákon ministerstva životního prostředí Richarda Brabce (ANO) měl být předložen již za minulé vlády, jeho příprava ale nabrala skluz. Podobné je to se zákonem o výrobcích s ukončenou životností.

Proti prohlášení současné vlády v demisi vypadla z návrhu zmínka o podpoře programu Nová zelená úsporám, který financuje snižování energetické náročnosti budov. Přibyla naopak podpora malé fotovoltaiky a podpora občanské a obecní energetické soběstačnosti.

Prohlášení příliš neřeší ochranu půdy. Je sice zmíněna v části o zemědělství, podle ekologů se ale návrh vyhýbá výraznějším změnám. "Vyhýbá se také otázce, zda schválí připravenou protierozní vyhlášku, které se silně brání velké zemědělské podniky," uvedlo Hnutí Duha.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů