Pátek, 26. dubna 2024

V Praze roste počet komunitních zahrad

V Praze roste počet komunitních zahrad

V hlavním městě získávají vzrůstá počet komunitních zahrad, kde lidé pěstují zeleninu a spojuje je společné úsilí. V Praze 9 otevře radnice komunitní zahradu v červnu, další by se mohla objevit v Praze 8 a komunitní zahradničení podporují i další městské části prostřednictvím grantů. V centru města v Praze 1 byly otevřeny tři komunitní zahrady, na Černém Mostě funguje zahrada u volnočasového centra Plechárna. Vyplývá to z ankety ČTK mezi městskými částmi.

"Začátkem tohoto roku přišla Praha 9 s nápadem na vytvoření komunitní zahrádky. Oslovila své občany a záměr sklízet čerstvé bio produkty blízko svého domova, zlepšit sousedské vztahy a odpočinout si od každodenního shonu oslovilo na tři desítky zájemců. Sešli se se zástupci Prahy 9, domluvili se na tom, jak by měla komunitní zahrádka vypadat a jak by měla fungovat," řekla ČTK mluvčí Prahy 9 Marie Kurková. Zahrádka Paletka bude otevřena 8. června v ulici Pod Krocínkou.

Do výzvy Prahy 8 na založení zahrady se přihlásilo 12 lidí, kteří vyplnili dotazník a navrhli místo pro zahradu. "Nyní budeme ve spolupráci s odborem životního prostředí prověřovat vhodnost lokality. Na projektu spolupracujeme se spolkem Kokoza, který bude s vybranými zájemci záhony zakládat a pomáhat s úpravou terénu," sdělila mluvčí Prahy 8 Marcela Voženílková.

Komunitní zahradničení podporuje i Praha 4. "Lidé si mohou vybrat pozemek v okolí svého domu, my zjistíme, zda je možné ho využít pro zvolenou formu komunitního zahradničení, a podpoříme je nákupem pěstebních substrátů, truhlíků, rostlin," uvedl mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas.

V Praze 1 fungovala loni jedna komunitní zahrada. "Zájem občanů ale v průběhu letní sezony výrazně převýšil kapacity této zahrady," uvedla mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Letos proto byly otevřeny tři zahrady, na Malé Straně, na Novém Městě a na Starém Městě. "V současnosti se přihlásilo už zhruba 70 zájemců o pěstování v jedné z těchto zahrádek, počet roste," dodala.

Jako první byla v Praze otevřena komunitní zahrada Prazelenina v Praze 7, která funguje sedmým rokem. Lidé se zde podle mluvčího městské části Martina Vokuše scházejí nejen kvůli pěstování zeleniny, ale také kvůli setkávání.

Některé radnice se setkávají s takzvaným partyzánským zahradničením, kdy lidé osazují rostlinami zanedbaná místa. Některé městské části zvelebování veřejných míst v podání obyvatel podporují. Například v Praze 9 lidé zakládají předzahrádky. Radnice však doporučuje, aby lidé jejich existenci nahlásili na odbor životního prostředí. Praha 7 a Praha 14 chtějí o zahradničení na veřejných prostranstvích dopředu vědět.

Začátkem května vyvolal rozruch příspěvek starostky Prahy 3 Vladislavy Hujové (TOP 09) na stránkách městské části, ve kterém kritizovala osazování stromů rostlinami a jejich oplocování. "Tato privatizace veřejného prostoru je naprosto nepřípustná," uvedla. Městská část však připravila projekt, který lidem umožňuje adoptovat jeden ze 713 stromů, u kterého radnice lidem pomůže založit zahrádku. Z bezpečnostních důvodů však nemá být zahrádka oplocená.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů