Úterý, 19. března 2024

Energii z přirozených procesů v rostlinách lze použít ke svícení

Energii z přirozených procesů v rostlinách lze použít ke svícení

Získávání elektrické energie přímo z rostlin představila dnes na konferenci při Týdnu inovací Ermi van Oersová z nizozemské firmy Living Light. Zatím na tomto principu fungují vyvinutá drobná svítidla, která by se měla na trhu objevit ještě letos. Podle van Oersové bude dalším krokem rozšíření technologie tak, aby bylo možné její pomocí rozsvítit park nebo zabezpečit část energetické spotřeby domácnosti. "Vždy jsem cítila odpovědnost za výrobky, které uvádím na trh. K tomu patří i odpovědnost vůči přírodě," řekla ČTK van Oersová, která pracuje jako produktová designérka.

Metoda využívá procesu fotosyntézy, který se v rostlinách přirozeně odehrává za slunečního světla a při kterém se část vzniklých organických látek dostává kořeny do půdy. Tam ji zpracují půdní bakterie, přičemž vznikne energie, kterou je technologie vyvinutá odborníky ze společnosti Plant-e schopna zachytit na anodě. Následně se přesunují ke katodě, a tím vzniká elektrický proud. "Tato technologie je bezpečná jak pro rostliny, tak pro životní prostředí. Lze použít u všech druhů rostlin, které rostou ve vlhké zemi," uvedla Living Light v tiskové zprávě.

Stejnou technologii bude podle Oersové možné použít pro získání energie i například z organického odpadu nebo z odpadních vod. V budoucnu by to mohlo přinést částečnou energetickou soběstačnost pro domácnosti.

To, co podle van Oersové začalo jako akademický experiment, hodlají firmy Living Light a Plant-e dostat co nejdříve do praxe. Ještě letos budou na trhu plovoucí lampičky, které si energii pro svícení vyrobí přímo z látek obsažených ve vodě. "Další cíl je park, který by byl rozsvícen touto energií," řekla designérka. Park využívající energie z rostlin má být hotový příští rok. Pokud se to podaří, otevře se podle van Oersové cesta k dalšímu využití energie v různých částech světa. Pro svícení by šlo použít nejen energii ze stromů v parcích, ale také třeba celá rýžová pole.

Jak řekla van Oersová ČTK, představa, že by tato zelená energie z rostlin tvořila jediný zdroj pro domácnost, není podle ní reálná. Může ale pokrýt podstatnou část spotřeby. "Potřebujeme diverzitu, i u zelené energie. Slunce nesvítí vždy a vítr vždy nefouká," řekla. "Vedlejším efektem" využívání energie z rostlin je podle ní změna přístupu k přírodě. "Místo pouhého využití se stane skutečným partnerem," uvedla.

Park využívající této technologie chtějí obě společnosti zprovoznit příští rok v červnu v Rotterdamu. Nyní o tom jednají se zástupci města. Další výzkum a vývoj jde jde podle Oersové dvěma směry: k využití energie z rostlin ve veřejném prostoru ve větším měřítku a zároveň k rozšíření technologie tak, aby se dala použít nejen pro svícení.

Ve společnosti Plant-e pracují odborníci z univerzity v nizozemském Wageningenu. Vznikla jako spin-off firma jejího oddělení enviromentálních technologií.

Pavla Kubištová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů