Úterý, 19. března 2024

KRNAP má šanci se dostat na prestižní seznam chráněných území

KRNAP má šanci se dostat na prestižní seznam chráněných území

Krkonošský národní park (KRNAP) je prvním chráněným územím ve střední Evropě, které by se mohlo dostat na prestižní Green List of Protected Areas neboli Zelený seznam chráněných území. Na ten jsou zařazovány lokality, které splňují náročné standardy správné správy včetně spolupráce s místními partnery. ČTK to řekl náměstek parku Jakub Kašpar.

KRNAP byl vybrán jako jedno z 20 pilotních území v EU pro ověření kritérií k zařazení na seznam. "Na nás se otestují navrhovaná kritéria pro chráněná území EU a zároveň, pokud se ověření zdaří, budeme do Green Listu zařazeni," řekl ČTK Kašpar.

Cílem pilotní fáze je ověřit standardy modifikované pro státy EU s ohledem na specifika soustavy Natura 2000, která na jiných kontinentech neexistuje. Ověření nastane v letě, a výsledek bude znám nejdéle v říjnu.

"Pro nás je pocta, že byly Krkonoše vybrány mezi dvacítku chráněných územích, na nichž se budou testovat kritéria kvality péče pro podmínky Evropské unie. Začínáme za pár týdnů a jsem přesvědčen, že na Green List Mezinárodní unie ochrany přírody patříme," řekl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Globální standardy Zeleného seznamu vytvořila Mezinárodní unie ochrany přírody (IUCN - International Union for Conservation of Nature). "IUCN vede takzvaný červený seznam ohrožených druhů a Green list chráněných územím má být naopak seznamem území, kde se něco daří, příkladem dobré praxe. Území na tomto seznamu mohou být inspirací pro ty, kterým se některé věci nedaří dotahovat do správného způsobu péče," řekl Kašpar.

KRNAP vznikl před 55 lety, a je tak nejstarším českým národním parkem. Rozprostírá se na území o celkové výměře 54.969 hektarů (včetně ochranného pásma). Na severu sousedí s polským Karkonoskim Parkem Narodowym, s nímž tvoří biosférickou rezervaci Krkonoše. Zhruba 80 procent území KRNAP pokrývají lesy. Křehký ekosystém arkto-alpínské tundry na hřebenech Krkonoš je tím nejcennější, co nejvyšší české hory nabízejí.

Tomáš Kučera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů