Úterý, 19. března 2024

Otřesy na Chebsku podrobně mapuje síť měřících stanic

Otřesy na Chebsku podrobně mapuje síť měřících stanic

Zemětřesení na Chebsku sleduje hustá síť měřicích stanic. Jsou rozmístěné v okolí Nového Kostela, pod nímž vzniká většina otřesů. Většina stanic je on-line, a tak je možné sledovat seismickou aktivitu v oblasti několik minut od samotného otřesu, řekl dnes ČTK Jakub Klicpera, odborný pracovník seismického oddělení Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Území na sever od Chebu patří mezi nejaktivnější seismické oblasti ve střední Evropě.

Seismometry zaznamenávají od 10. května silnější otřesy, které jsou součástí aktuálního zemětřesného roje. Nejsilnější otřes měl zatím magnitudo po přepočítání 3,8. Magnitudo je jednotka síly zemětřesení. Silnější otřes ale mohli lidé v okolí cítit i dnes ráno, kdy automatické systémy naměřili 3,2 stupně.

V některých stanicích jsou hned dva typy záznamových zařízení. "Rozdíl je v tom, že klasický seismometr, který tu máme, je speciálně upravovaný firmou v Anglii, a zaznamenává i velmi slabé otřesy. Ale když dojde k silnému otřesu, může dojít k jeho přebuzení. Proto je tam i akcelerometr, který je schopen zaznamenat zrychlení i čtyři G," popsal Klicpera.

Automatické stanice údaje o seismické aktivitě posílají přes mobilní datové sítě do geofyzikálního ústavu, kde se zpracují. Stanice jsou součástí lokální seismické sítě WEBNET. "Celkem je v okolí 24 stanic, z toho 15 stanic je on-line a posílají data, a devět stanic je off-line, to znamená, že je u nich nutné odebírat data ručně, stejně jako měnit akumulátory," doplnil Klicpera.

Pro vědce je každý zemětřesný roj v západních Čechách cenným zdrojem informací o procesech, které se odehrávají pod zemí. Pomáhají v tom i hlášení lidí. Geofyzikální ústav navíc připravuje mobilní aplikaci, která by poskytovala informace o aktuálních zemětřeseních v oblasti nebo v případě silnějších otřesů na ně upozornila uživatele notifikací na telefonu. Zároveň ale bude obsahovat dotazník, kterým mohou sami lidé posílat vědcům své postřehy, zážitky a pocity při otřesech.

Zemětřesné roje se na Chebsku vyskytují pravidelně v několikaletých intervalech. Díky postupnému uvolňování energie ale jen výjimečně otřesy způsobují větší škody. Pokud ano, jedná se hlavně o prasklé zdi. Nejsilnější otřes v zaznamenávané historii byl na přelomu let 1985 a 1986.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů