Úterý, 19. března 2024

Evropská komise učinila krok zpět v otázce výdajů na klimatická opatření

Evropská komise učinila krok zpět v otázce výdajů na klimatická opatření

Evropská komise dnes zveřejnila návrh nařízení o Evropském fondu pro regionální rozvoj a o Kohezním fondu. Svůj nedávný návrh navýšit výdaje na klimatická opatření do něj promítla jen částečně.

Dne 2. května zveřejnila Evropská komise Sdělení [1], ve kterém navrhla navýšit výdaje na klimatická opatření ze současných 20 % na 25 % celkového rozpočtu EU, a to napříč všemi programovými oblastmi. Dnešní návrh je ovšem s tímto cílem v rozporu. Aby byl celkový závazek 25 % naplněn, je zapotřebí v rámci regionálního a kohezního fondu navýšit podíl prostředků na klimatická opatření na 40 %. Komise však ukládá členským státům povinnost investovat do ,,zelené a nízkouhlíkové transformace" pouhých 30 % přidělených prostředků.

Současně v návrhu chybí dostatečný důraz na závaznost dvou klíčových opatření - Principu partnertsví a Evropského kodexu chování - které členským státům říkají, jakým způsobem mají zahrnout stakeholdery do přípravy, implementace a monitorování fondů EU. Tato opatření jsou přitom účinnými nástroji pro předcházení korupci a porušování právního řádu.

CITACE

Barbora Urbanová z Centra pro dopravu a energetiku řekla:

,,Tím, že pro příští období Komise navrhla navýšit podíl na klimatická opatření na 25 % celkového rozpočtu, dala jednoznačně najevo, že financování energetické transformace je nutné posílit. Bohužel to nedostatečně promítla do dnes zveřejněného materiálu. Potenciál kohezní politiky transformovat energetiku zejméne v zemích střední a východní Evropy, tak zůstává nevyužit."

,,Má-li nám příští rozpočet EU pomoci transformovat energetiku a pomoci naplnit cíle Pařížské dohody, musí vyloučit investice do fosilních paliv, navýšit podíl na klimatická opatření na 40 % celkového rozpočtu, masivně podpořit rozvoj obnovitelných zdrojů a energetické efektivity a pomoci se spravedlivou obnovou uhelných regionů."

POZNÁMKY

[1] https://cde.ecn.cz/cz/tiskove-zpravy/navrh-noveho-rozpoctu-eu-klade-duraz-na-klimaticka-opatreni-a-energetickou-transformaci-ne-vsak-v-dostatecne-mire

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů