Čtvrtek, 28. března 2024

Obce s nejnižší produkcí odpadů získaly Odpadového oskara

Zcela nejméně směsných odpadů vyhodí obyvatelé obce Lány (kraj Vysočina), která zároveň zvítězila v kategorii sídel do 1000 obyvatel...

Obce s nejnižší produkcí odpadů získaly Odpadového oskara

Spolek Arnika letos po čtvrté ocenil obce s nejnižší produkcí směsného komunálního odpadu do 150 kg na osobu za rok[i]. Zcela nejméně směsných odpadů vyhodí obyvatelé obce Lány (kraj Vysočina), která zároveň zvítězila v kategorii sídel do 1000 obyvatel. V kategorii obcí do 5000 obyvatel získala prvenství Štítná nad Vláří-Popov ve Zlínském kraji. Zlato mezi obcemi nad 5000 obyvatel vybojovala Kdyně v Plzeňském kraji. Odborná komise v letošním ročníku jako nejinspirativnější příklady[ii] zvolila Jihlavu (kraj Vysočina), Nezvěstice (Plzeňský kraj) a Mikulčice (Jihomoravský kraj).

Kompletní výsledky celorepublikového kola jsou přílohou této tiskové zprávy

Vynikající výsledky jsou důkazem efektivního nastavení odpadového hospodářství, podmínek pro třídění včetně bioodpadu a motivace obyvatel.

Výsledky celorepublikového kola[iii]

Kategorie

Obec

Kraj

Počet obyvatel

Průměrné množství SKO v kg za rok

Do 1000 obyv.

Lány

Vysočina

52

26,0

1001-5000 obyv.

Štítná nad Vláří-Popov

Zlínský

2184

36,0

Nad 5000 obyv.

Kdyně

Plzeňský

5278

90,3

Vysoká produkce směsného odpadu je hlavním problémem v oblasti nakládání s odpady v ČR. Velké množství směsného odpadu končí v popelnicích, a proto neplníme požadavky evropské legislativy.

,,Budeme mít hodně práce s naplňováním cílů oběhového hospodářství, které letos v květnu schválil Evropský parlament. Abychom v roce 2025 dosáhli úrovně recyklace 55 %, bude nutné oproti současnosti vytřídit 1 milión tun komunálních odpadů. Oceněné obce už této úrovně často dosahují," říká odborník Arniky na odpadové hospodářství Ing. Milan Havel.

Jedním z cílů soutěže[iv] je starostům a veřejnosti ukázat, že dosáhnout cílů oběhového hospodářství je možné a co všechno je možné proto udělat. Čím méně vzniká směsného odpadu, tím méně je nutné rozšiřovat skládky nebo stavět zbytečné spalovny.


Poznámky

[i] V první kategorii jsou obce rozděleny podle velikosti: obce do 1000 obyvatel, obce od 1001 do 5000 obyvatel, obce nad 5001 obyvatel. U malých obcí lze očekávat nejlepší výsledky do 50 kilogramů na jednoho obyvatel, velká města atakují hranici 100 kg. Arnika vyhlašuje výherce na celorepublikové i krajské úrovni.

[ii] Ve druhé kategorii jsou odbornou komisí vybírány příklady dobré praxe. Vítěze v této kategorii Arnika vyhlašuje pouze na celorepublikové úrovni. V této kategorii nezáleží jen na produkci směsného odpadu, ale i na tom, jak je efektivní.

Arnika v letošním ročníku ocenila tři sídla jako příklady dobré praxe:

Nezvěstice v Plzeňském kraji

Porota chválí obec za celkové nastavení systému nakládání s odpady v obci, nízkou produkci směsných odpadům a systém sběru komunálních odpadů od chatařů. Obec pravidelně zveřejňuje výsledky odpadového hospodářství na svém webu a je inspirací i pro okolní obce.

Mikulčice v Jihomoravském kraji

Obec má nízkou produkci směsného komunálního odpadu díky tomu, že zde domácnosti platí pouze za vyvezení plné popelnice. Na příkladu obce je dobře vidět, jak důležité je vytvořit vhodné podmínky. Produkce směsného odpadu zde výrazně klesla po otevření sběrného dvoru a zprovoznění kompostárny. Dlouhodobě se zde osvědčila spolupráce se základní školou pořádající soutěž ve sběru papíru.

Jihlava v kraji Vysočina

Jihlava je první město v České republice s populací nad 50 tisíc obyvatel, kterému se podařilo snížit produkci směsného komunálního odpadu pod 150 kilogramů v přepočtu na obyvatele za rok. K tomu došlo po zavedení motivačních slev ke třídění a především plošným snížením frekvence svozu popelnic od rodinných domů a rozšířením sběru biologicky rozložitelných odpadů. Město oceňujeme i za to, že pravidelně informuje veřejnost o situaci v odpadovém hospodářství na webu www.odpadyjihlavy.cz.

[iii] Arnika hodnotila obce na základě dostupných dat vykázaných obcemi za rok 2016. Podmínkou kvalifikace do soutěže je produkce směsného komunálního odpadu do 150 kg na osobu za rok. Jde o množství, kterého dosahují obce v sousedních vyspělých státech, jako jsou Rakousko a Německo. V České republice je ovšem průměrná produkce směsného odpadu asi o třetinu vyšší.

[iv] Popis odpadového hospodářství vybraných měst:

www.arnika.org/odpadovy-oskar-2018-2

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů