Úterý, 19. března 2024

Ostrava pro strážníky pořídila další auta na plyn

Ostrava pro strážníky pořídila další auta na plyn

Městská policie Ostrava dnes získala dalších pět nových osobních aut s pohonem na CNG, tedy stlačený zemní plyn. Město tak pokračuje v ekologizaci vozového parku. Aktuálně už má k dispozici 42 vozidel s alternativním pohonem. Novinářům to dnes řekl primátor Tomáš Macura (ANO).

Na CNG má město 34 vozidel a dalších osm aut má pohon na elektřinu. "V případě městské policie je naším cílem, aby všechny jejich služební automobily byly jen na CNG, nebo se jednalo o elektromobily," řekl Macura. Ještě letos na podzim bude podle něj strážníkům předáno dalších šest vozů. Počet nízko-emisních aut by tak letos měl být 48. Další chce město nakupovat v následujícím roce.

"Jen v letošním roce Ostrava z městského rozpočtu na pořízení 21 kusů aut na alternativní pohon investuje 9,8 milionu korun. Dotace ze Státního fondu životní prostředí pro tento počet vozů činí více než dva miliony korun," uvedla mluvčí radnice Andrea Vojkovská. Pořizovací cena vozidel je tak zhruba 11,8 milionu korun.

Na konci února už magistrát předložil novou žádost na příspěvek na nákup dalších 20 vozidel na alternativní pohon. Směřovat by opět měla nejen k městské policii, ale také do 11 městských obvodů. "Tři vozy budou na CNG, ostatní budou elektromobily. Projekt bude spolufinancován z Národního programu Životní prostředí," uvedla Vojkovská. V případě schválení žádosti o podporu, bude mít podle ní Ostrava v roce 2019 celkem 68 nízkoemisních aut.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů