Úterý, 23. dubna 2024

Pražané dostanou 1750 kompostérů za sedm milionů korun

Pražané dostanou 1750 kompostérů za sedm milionů korun

Praha nakoupí lidem 1750 kompostérů. Na projekt získalo hlavní město dotaci 5,97 milionu korun od ministerstva životního prostředí, samo přidá na pořízení kompostérů z rozpočtu dalších 1,05 milionu. ČTK to sdělila radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Praha již jednou lidem rozdala zhruba 800 kompostérů a zároveň předala kompostéry asi 40 základním školám, které do výuky začlenily téma přeměny bioodpadu na kompost.

Projektem se hlavní město snaží snížit množství odpadu rostlinného původu z kuchyně a ze zahrad v popelnicích na směsný odpad. "Projekt umožní občanům Prahy ekologickým a přitom jednoduchým způsobem zpracovávat biologicky rozložitelný odpad ze svých zahrádek přímo na místě," uvedla Plamínková. Lidé se díky projektu dozvědí informace o možnostech domácího kompostování a dalšího využití kompostu.

Zájemci se mohli o kompostér hlásit od června loňského roku. Kompostéry město lidem zapůjčí na pět let, poté jim komspotéry přenechá. Ze 1750 kusů kompostovacích nádob, které hlavní město nakoupí, bude pětina o objemu 2000 litrů. Tyto kompostéry se vyrábějí ze dřeva a jsou dvoukomorové. Zbývajících 1400 kusů plastových kompostérů bude mít poloviční kapacitu.

Žadatelé musí splňovat několik podmínek. Místo, kde bude kompostér, musí být na oploceném pozemku. Nájemce kompostéru také musí komunikovat s městem v případě, že je kompostér poničený, a musí umožnit jeho kontrolu pro ověření, zda je správně využíván.

Pražané mohou rostlinný odpad odevzdávat ve sběrných dvorech, do velkoobjemových kontejnerů a od loňského července také do kompostárny ve Slivenci. V Praze sváží bioodpad Pražské služby (PSAS), které lidem a firmám nabízejí speciální hnědé kontejnery.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů