Úterý, 19. března 2024

Lidé mohou zvolit vítěze cen za podporu udržitelného rozvoje

Lidé mohou zvolit vítěze cen za podporu udržitelného rozvoje

Projekty zaměřené na omezování odpadu, úsporu energie nebo vzdělávání jsou mezi uchazeči o letošní ceny za plnění cílů udržitelného rozvoje (SDGs). Vítěze v kategoriích byznys a veřejná sféra mohu lidé určit prostřednictvím internetového hlasování. Další ceny udělí odborná porota, informují pořadatelé na webových stránkách. Cílem soutěže je přiblížit české veřejnosti 17 cílů udržitelného rozvoje, které stanovila OSN. Týkají se ochrany životního prostředí i společenských témat. K jejich naplnění se zavázaly země OSN, podle organizátorů však není jen úkolem vlád.

"Cíle udržitelného rozvoje se neomezují jen na problémy takzvaných rozvojových zemí, ale dotýkají se doslova každého z nás," řekl ČTK Martin Náprstek z České rozvojové agentury, která uděluje jednu ze šesti cen. "Po loňském ročníku se zvýšilo v ČR povědomí o SDGs na 35 procent a věříme, že toto procento i díky možnosti veřejného hlasování bude dále stoupat," zdůraznil Náprstek, v čem vidí přínos udílení cen.

Do pátku mohou lidé hlasovat o vítězných projektech v kategoriích byznys a veřejná sféra. Do každé z nich odborná porota předem vybrala pět kandidátů. Nejčastějším tématem byznysových projektů je omezení odpadů a šetrné zacházení se zdroji. O cenu se uchází například společnost, která nabízí obcím cestu, jak snižovat produkci odpadu nebo firma, která dodává zboží v opakovaně využitelných kontejnerech. Třetím finalistou je společnost využívající speciální technologii k výrobě biomateriálu, který nahrazuje plasty, z fritovacího oleje. Čtvrtý projekt se zaměřuje na boj s plýtváním potravinami. Pětici finalistů uzavírá projekt cílený na úsporu energie propojováním spotřebičů pomocí internetu.

V kategorii veřejná sféra se nominace týkají hlavně vzdělávání. Mezi finalisty jsou projekt na podporu zdravého stravování ve školách, vzdělávání dětí v Sýrii nebo zvyšování digitální gramotnosti u žen a dětí. O cenu se uchází také organizace, která pomáhá mladým lidem, kteří odcházejí z dětských domovů, a internetová aplikace, které pomáhá zemědělcům chránit půdu před erozemi.

Výsledky budou vyhlášeny na galavečeru v Černínském paláci 12. června. Ceremoniálu se zúčastní dánský ministr financí Kristian Jensen, pod jehož resort spadá agenda udržitelného rozvoje.

Ceny za naplňování Cílů udržitelného rozvoje (SDGs) se v ČR poprvé udílely loni. V roce 2017 i letos anketu podpořila řada známých osobností. Do kampaně se zapojila například vědkyně Karina Movsesjanová, ředitelka české a slovenské pobočky společnosti Google Taťána le Moigne, ekonom Tomáš Sedláček, rybář Jakub Vágner, malíř Jan Saudek, herec a moderátor Lukáš Hejlík či zpěvačka a skladatelka Lenny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů