Úterý, 19. března 2024

OSN kvůli znečištění doporučila zakázat či zdanit plastové tašky

OSN kvůli znečištění doporučila zakázat či zdanit plastové tašky

Státy by měly zvážit zákaz či zdanění jednorázových plastových tašek či nádob na potraviny. U příležitosti dnešního Světového dne životního prostředí to doporučuje zpráva Programu OSN na ochranu životního prostředí (UNEP). Podle ní je recyklace nedostatečná a znečištění způsobené plasty postihuje celý svět.

"Pouze devět procent z devíti miliard tun plastů, které svět vyprodukoval, bylo recyklováno," uvádí zpráva s tím, že většina plastů končí na skládkách nebo v přírodě. UNEP proto šíří slogan "Pokud to nemůžete znovu použít, odmítněte to".

Znečištění způsobené plasty kontaminuje půdu a narušuje život v oceánech. Při spalování plastů se uvolňují toxické látky.

Největším zdrojem odpadů z plastových obalů je Čína. Následuje Evropská unie a Spojené státy. V přepočtu na jednoho obyvatele však vyprodukují nejvíc USA. Za nimi se umisťuje Japonsko a EU, napsala agentura Reuters.

Podle studie UNEP se každoročně po celém světě použije až pět bilionů plastových tašek. Kdyby se rozprostřely vedle sebe, zabraly by dvojnásobnou plochu, než je rozloha Francie.

"Plastová pohroma dosáhla do všech koutů Země," uvedl šéf UNEP Erik Solheim.

Mezi nejúčinnější strategie k omezení nadužívání jednorázových plastových výrobků řadí UNEP cílené poplatky a zákazy. Na plastové tašky a polystyrénové obaly je uplatňuje přes 60 zemí, řekla zástupkyně UNEP Elisa Tondaová.

Zpráva současně volá po lepším třídění odpadu, větším množství recyklací a vzdělávání spotřebitelů. Přimlouvá se i za hospodářské pobídky na podporu ekologických alternativ k plastům.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů