Úterý, 19. března 2024

Emise z Chvaletic v minulém roce příliš neklesly. Vedení elektrárny přiznává, že na vině je zpackaná rekonstrukce

Emise z Chvaletic v minulém roce příliš neklesly. Vedení elektrárny přiznává, že na vině je zpackaná rekonstrukce

Elektrárna Chvaletice příznala, že má v současnosti problémy dosáhnout na emisní limity, kvůli kterým investovala tři miliardy do stavebních prací. Ve vyjádření pro deník MF Dnes vedení elektrárny uvedlo, že problematická rekonstrukce ještě neskončila a že úpravy stále pokračují. (1)


Podle nedávno zveřejněných dat za rok 2017 se množství emisí vypouštěných hnědouhelnou elektrárnou ve Chvaleticích snížilo po rekonstrukci jen o necelou třetinu. Bloky, které prošly modernizací, navíc vypouštějí téměř stejné množství emisí jako bloky nerekonstruované. Limity Evropské směrnice o průmyslových emisích zatím převyšují limity pro oxidy dusíku i pro tuhé znečišťující látky. (2) Pokud by se elektrárna do roku 2020 nedostala pod stanovené emisní stropy, bude muset omezit provoz či rekonstruované bloky uzavřít.


Severní energetická slibovala, že hned po rekonstrukci dojde k razantnímu snížení vypouštěných škodlivin o polovinu, k tomu se ovšem zatím prokazatelně ani neblíží. (3) Další zpřísnění limitů má přitom přijít již v roce 2021, tentokrát v návaznosti na zavádění nejlepších dostupných technologií podle dokumentu BREF. Elektrárna Chvaletice již dříve přiznala, že se přidala k žalobě sdružení Euracoal proti těmto emisním stropům (4) a je velmi pravděpodobné, že z nich bude chtít udělit výjimku.


Zveřejněná data jsou průměrem z měření za celý rok a není tedy jasné, na jaké hodnoty je elektrárna po rekonstrukci schopná se dostat. Organizace Greenpeace by proto uvítala, kdyby elektrárna zvěřejnila i aktuální výsledky svých měření.


Rekonstrukci bloků B3 a B4 provázely v minulosti problémy. Firma RIA Královopolská, která ji měla na starosti, se ocitla ve finančních problémech údajně proto, že jí Severní energetická za služby neplatila. Severní energetická naopak tvrdila, že firma nedodala slíbené technologie a práci, nakonec si musela rekonstrukci své elektrárny ve Chvaleticích dokončit sama. (5)


Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace ČR, říká:

"Jako by nestačilo, že prodloužení provozu elektrárny Chvaletice bylo schváleno bez účasti veřejnosti a bez vyhodnocení vlivů na životní prostředí. Nyní se dozvídáme, že rekonstrukce byla zpackaná a elektrárna nedosáhne ani na limity, kvůli kterým ji prováděla, natož na jejich další snížení v roce 2021. Doufáme, že krajští úředníci si z toho vezmou ponaučení a příště už elektrárně nepůjdou na ruku. Třeba když si bude kvůli problémům s plněním emisních stropů chtít zažádat o další výjimku."


Poznámky:

(1)

,,Ekologizace bloků číslo 3 a 4 se vzhledem k vážným nedostatkům, které vznikly vinou původního generálního dodavatele, teprve dokončuje. Probíhala tedy i v roce 2017, což se odráží právě na ročních průměrných hodnotách," uvedla mluvčí společnosti Sev.en EC Gabriela Sáričková Benešová.

https://pardubice.idnes.cz/elektrarna-chvaletice-emise-rekonstrukce-bloku-greenpeace-pok-/pardubice-zpravy.aspx?c=A180601_405129_pardubice-zpravy_jah


(2)

https://www.mzp.cz/ippc/ippc4.nsf/$pid/MZPPCH5LT3AH


(3)

https://pardubice.rozhlas.cz/chvaleticka-elektrarna-bude-tissi-a-skodliviny-snizi-na-polovinu-6039537


(4)

http://www.7energy.cz/en/media/news/on/2018/20180321.html


(5)

https://byznys.ihned.cz/c1-65833400-brnenska-spolecnost-kralovopolska-ria-je-v-upadku-problemy-souvisi-s-modernizaci-dvou-bloku-elektrarny-chvaletice

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů