Úterý, 16. dubna 2024

KOKOS MÍSTO ŽELVY

KOKOS MÍSTO ŽELVY

Od 15.6. do 15.7.2018 proběhne v butiku módní návrhářky Martiny Nevařilové NAVARILA na adrese Haštalská 8, Praha 1, výstava designových kousků vyrobených z netradičního materiálu, z tvrdé slupky kokosu.

Do soutěže vyhlášené koncem března tohoto roku na pomoc mořským želvám v Indonésii se zapojilo 22 designérů. Úkolem každého z nich bylo navrhnout a vyrobit za pomocí jednoduchého technického vybavení tři designové předměty z tvrdé slupky kokosu ve velikosti vhodné pro leteckou dopravu.

V odborné porotě, která koncem května všechny soutěžní kousky pečlivě posoudila, zasedli renomovaní čeští designéři: Martina Nevařilová - módní butik Navarila a Viktorie Beldová - šperky Belda Factory, bioložka: Hanka Svobodová - zakladatelka projektu Chráníme mořské želvy, a dále také zástupci sponzorů soutěže ze společností Nemo Diving a China Tours, s.r.o.
Porota vybrala tři vítězné autory, jejichž produkty se budou dát vyrábět v místních indonéských podmínkách a prodávat tak turistům v tamních designových obchůdcích namísto šperků a jiných produktů ze želvoviny.

,,Hlavním cílem a pozitivem této soutěže je ukázat místním možnost nahradit materiál želvího krunýře za všude dostupný kokosový ořech při udržení stejných výdělků indonéských řemeslníků" říká Hanka Svobodová, zakladatelka projektu Chráníme mořské želvy. ,,Želvy by tak nemusely hojně umírat kvůli náramkům a přívěškům, které se tam dnes prodávají za pár korun" dodává.
Vítězové, kteří budou vyhlášení 14.6.2018 se za odměnu podívají do chráněné oblasti v Indonésii u ostrova Borneo, kde naučí místní řemeslníky vyrábět své designové kousky z kokosu.

Pomozte chránit mořské želvy, stejně jako se o to už léta snaží program Chráníme mořské želvy, který je součástí CCBC, a který založila bioložka Hana Svobodová.
Projekt Chráníme mořské želvy dlouhodobě podporují Zoo Hodonín, Zoo Ostrava, Zoo Liberec, nove také Zoo Olomouc.

Více informací na webových stránkách:
www.morskezelvy.cz, o projektu Chráníme mořské želvy
www.ccbc.cz, o aktivitách CCBC

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů