Čtvrtek, 18. dubna 2024

RUMPOLD úspěšně rozšířil výrobu paliv z odpadů (TAP)

RUMPOLD úspěšně rozšířil výrobu paliv z odpadů (TAP)

Společnost RUMPOLD, člen České asociace odpadového hospodářství, v návaznosti na stále rostoucí odbyt paliv z odpadů, významně rozšířila svou linku na výrobu paliv z odpadů známých také pod zkratkou TAP (tuhá alternativní paliva).

RUMPOLD výrábí kvalitní paliva z odpadů již řadu let

Společnost RUMPOLD s.r.o. se zabývá výrobou tuhých alternativních paliv již více než šestnáct let. První výrobní linka byla zřízena v roce 2001 v provozně Kamenné Žehrovice nacházející se asi 40 km západně od Prahy. O pár let později byl provoz z kapacitních důvodů přesunut. V průmyslové zóně Mýta v Čechách společnost RUMPOLD s.r.o. vystavěla na zelené louce zcela nový závod specializující se pouze na výrobu alternativních paliv.

Využíváme odpady

Výroba tuhých alternativních paliv představuje jednu z možností jak efektivně znovu využít veškeré pevné a hořlavé složky odpadů jakými jsou například plasty (s výjimkou odpadů obsahujících PVC), textilie apod. Nejvíce odpadů proudí na výrobní linku z automobilového průmyslu, nemalý podíl ve skladbě zpracovávaných odpadů zaujímá rovněž skartace zboží zabaveného orgány Státní správy (padělky značkových výrobků apod.). Do svého rozšíření byla linka schopna ročně při dvousměnném celoročním provozu zpracovat cca 15.000 tun odpadu.

Společnost potřebovala zdvojnásobit kapacitu výrobní linky

Konzumní způsob dnešního života a stále rostoucí množství vyprodukovaného odpadu si žádají zpracovávání stále většího množství odpadů, na které předchozí kapacita linky přestávala stačit. Společnost se proto rozhodla na přelomu roku 2017/2018 provést stavební úpravy výrobní linky a umožnit tak zpracování až 30.000 tun odpadu během jednoho roku.

Výroba TAP ve zkratce

Proces výroby začíná okamžikem, kdy zákazník na provoz doveze odpad v hrubém stavu. Pomocí nakladače je pak odpad sypán přes indikátor kovu na dva dopravníky. Indikátor kovu má za úkol ,,objevit" a vytřídit veškerý kov z odpadu, který by poškodil jak výrobní linku, tak i výsledný produkt - tuhé alternativní palivo.

Odpad zbavený kovových částí pokračuje do drtiče se síty. Pomocí rotorových nožů je zde odpad homogenizován a drcen na velikost, která odpovídá požadavku zákazníka (aktuálně cca 30 mm). V minulosti linka používala tzv. I. stupňové drcení. S rozšířením kapacity linky se přešlo na II. stupňové drcení. Takto nadrcený homogenní produkt dále pokračuje na výrobní lince do lisovacího kontejneru nebo je ponechán v neslisovaném stavu, opět dle požadavku zákazníka. Hotovým produktem je tuhé alternativní palivo, které je dodáváno zákazníkům, kterými jsou zejména cementárny a kotelny. Palivo může mít různé hodnoty výhřevnosti, podle potřeb daného energetického zdroje.

TAP je kvalitativně stálou surovinou pro energetiku, jeho odbyt roste

A jaké má tuhé alternativní palivo výhody? Průměrná výhřevnost jedné tuny tuhého alternativního paliva je cca 27 GJ, což je jednou tolik než má s výhřevností 15 GJ/t hnědé uhlí. Jedna tuna tuhého alternativního paliva nahradí cca 2 tuny uhlí. Za měsíc tak cementárna ušetří při používání tuhých alternativních paliv cca 1000 tun uhlí. Pro lepší představu - toto množství odpovídá jednomu až dvěma vlakům naloženým uhlím.

Nahrazení hnědého uhlí alternativními palivy tak představuje do budoucna jednu z výborných možností, jak se chovat ohleduplněji k životnímu prostředí a zanechat přírodu v co nejlepším stavu i pro příští generace. Tato cesta energetického využití odpadů je také zcela v souladu s myšlenkami a doporučeními evropského balíčku oběhového hospodářství.

Zdroj: Ing. Petr Havelka, ředitel České asociace odpadového hospodářství (www.caoh.cz) s využitím podkladů společnosti RUMPOLD

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů