Pátek, 26. dubna 2024

Ekologové: Shoda o podílu OZE je úspěch ambicióznějších států

Ekologové: Shoda o podílu OZE je úspěch ambicióznějších států

Shoda vyjednavačů, podle které by podíl obnovitelných zdrojů energie (OZE) na výrobě elektřiny v Evropské unii měl v roce 2030 činit 32 procent, je podle tuzemských ekologických organizací úspěchem ambicióznějších států. Vyplývá to z jejich vyjádření pro ČTK. Ekologové připomínají, že výsledek je kompromisem mezi původním návrhem Evropské komise, která navrhovala podíl 27 procent, a návrhem Evropského parlamentu, který chtěl podíl OZE ve výši 35 procent.

"Výsledný cíl na úrovni 32 procent lze označit za úspěch, a to i přesto, že neprošel ambicióznější návrh Evropského parlamentu. Technologický vývoj a s ním spojené změny v energetice totiž ukazují, že nezadržitelný rozvoj obnovitelných zdrojů v Evropě může nakonec politické cíle ještě překonat," uvedl dnes energetický expert Hnutí Duha Karel Polanecký.

Nad nově domluveným evropským cílem pro OZE jsou podle něj dnes pouze Švédsko, Finsko a Lotyšsko. "Česká republika má potenciál rozvoje především v biomase pěstované na zemědělské půdě, větrných elektrárnách a fotovoltaice. Když se podaří snížit spotřebu, bude stačit k naplnění cíle menší produkce obnovitelných zdrojů," dodal.

Jan Freidinger z Greenpeace ČR zkritizoval postoj tuzemských zástupců při dohodě. "Česko při jednáních bohužel sehrálo tradičně negativní roli. Přes programové prohlášení vlády a předvolební sliby většiny politických stran o podpoře malých OZE instalací, prosazovalo Česko nejnižší 27procentní podíl OZE do roku 2030. Suchu, umírání lesů a změnám klimatu navzdory," dodal.

Zcela rozdílný pohled má naopak viceprezident Svazu průmyslu a obchodu a generální ředitel energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš. Na svém twitteru dnes uvedl, že přijatý návrh znamená, že výrobu elektřiny z OZE ve výši asi 20 terawatthodin, se kterou tuzemská Aktualizovaná státní energetická koncepce (ASEK) počítá až v roce 2040, by Česko mělo mít už o deset let dříve. "Dopad na české hospodářství (v takovém případě bude) asi 1000 miliard korun do roku 2030, tedy asi 1,5 procenta HDP ročně," dodal.

Podle původního návrhu Evropské komise měl podíl obnovitelných zdrojů na energetickém mixu v roce 2030 činit 27 procent, což je kompromis členských států. Některé z nich se zdráhají podporovat příliš vysoké cíle, protože jejich energetika je stále značně závislá na uhlí a plynu. Podle britské nevládní organizace Sandbag se v roce 2017 podílely větrné, solární a biomasové zdroje na výrobě elektřiny v EU 20,9 procenta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů