Pátek, 19. dubna 2024

Ministři životního prostředí ČR a Polska se sešli v Krkonoších

Ministři životního prostředí ČR a Polska se sešli v Krkonoších

Při příležitosti letošního Dne Krkonoš se v pátek setkali ministři životního prostředí Richard Brabec a Henryk Kowalczyk na krkonošské polské straně. Za účasti ředitelů správ krkonošských národních parků Andrzeje Raje a Robina Böhnische spolu hovořili především o ochraně přírody, spolupráci krkonošských národních parků, lesním hospodaření v chráněných oblastech v souvislosti s dopadem klimatické změny a bojem proti kůrovci.

Ministr Richard Brabec se svým protějškem probral i kvalitu ovzduší na česko-polských hranicích. Oba ministři si vyměnili přeshraniční zkušenosti s kotlíkovými dotacemi, podporou ekologizace veřejné dopravy či zateplování rodinných domů. Dále zmínili možnosti využití evropských fondů zejména pro ochranu ovzduší i v dalším rozpočtovém období EU, rozvoj elektromobility a vodíkového pohonu v dopravě či zlepšování kvality měření emisí na stanicích STK. Ministři Brabec a Kowalczyk mj. diskutovali i o systému odpadového hospodářství a zákazu skládkování.

Ředitele správ krkonošských národních parků poté za přítomnosti obou ministrů podepsali smlouvu o společném leteckém snímkování Krkonoš.

Paralelně proběhlo i setkání zaměstnanců obou krkonošských národních parků. Jeho tématem byla především přeshraniční spolupráce a společné projekty. Obě správy národních parků připomněly, že krkonošské parky byly druhým přeshraničním parkem v Evropě, který získal certifikát kvality spolupráce od Federace EUROPARC. V dnešní době právě krkonošské parky koordinují celoevropskou síť Transboundary Parks Network .

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů