Čtvrtek, 28. března 2024

Sněmovna se bude v červenci zabývat kůrovcovou kalamitou

Sněmovna se bude v červenci zabývat kůrovcovou kalamitou

Sněmovna se bude kůrovcovou kalamitou, která postihla hlavně střední a severní Moravu, zabývat v úterý 10. července. Požadavek opozičních Pirátů dnes podpořili zástupci všech frakcí včetně vládního hnutí ANO, které vinu za šíření kůrovce svaluje na bývalého ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Podle Pirátů selhalo i ministerstvo životního prostředí pod vedení Richarda Brabce (ANO).

TOP 09 představila recepty proti kůrovci, které by chtěla i uzákonit. Chce mimo jiné zrušit povinnost kácet kůrovcové souše, zavést povinnost vysazovat smíšené lesy a prodloužit povinnost zalesňování ze dvou na pět let. Společnost Lesy ČR by pak podle TOP 09 měla změnit způsob hospodaření a státu odvádět finanční rentu místo zisků z těžby dřeva.

Piráti chtějí mimo jiné vědět, proč ministerstva zemědělství a životního prostředí nedokázala od roku 2014 účinně zasáhnout proti šíření kůrovce na střední a severní Moravě a jaké kroky nyní plánují. Chtějí také vědět, proč kůrovcová kalamita nebyla zohledněna v Koncepci strategického rozvoje podniku Lesy ČR na roky 2015 až 2019.

Piráty také zajímají nové smlouvy, které Lesy ČR loni uzavřely s lesnickými firmami, přičemž kvůli předčasnému vypovězení smluv přišly o více než dvě miliardy korun. Chtěli by také informaci, proč Lesy ČR v předchozích letech do zisků započítaly i peníze z rezerv na pěstební činnost a kolik peněz na ni ještě mají.

Ministerstvo zemědělství nedávno připustilo, že za šíření kůrovce nemůže jen sucho, ale také nedostatečná reakce zejména podniku Lesy ČR. Na Lesy ČR mířila v poslední době kritika za to, že zanedbaly preventivní opatření proti šíření kůrovce, zvláště na Moravě. Podle končícího ministra zemědělství Jiřího Milka (za ANO) bude problém, aby se české lesy po kůrovcové kalamitě obnovily. Kvůli kůrovci Milek odvolal generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda.

Kůrovcová kalamita se zejména na východě země stále zvětšuje. Ministerstva ji označuje z hlediska rozsahu za největší v novodobé historii českého lesnictví. V sedmi krajích nejvíce postižených kůrovcovou kalamitou vzniknou krizové štáby, nouzový stav se zatím vyhlašovat nebude.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů