Čtvrtek, 28. března 2024

Najeli přes 900 kilometrů, aby podpořili recyklaci baterií

Najeli přes 900 kilometrů, aby podpořili recyklaci baterií

Na důležitost třídění a recyklace baterií upozorňoval tříčlenný tým cyklistů, který projel republiku od východu na západ. Při své kontaktní kampani s názvem Recyklojízda navštívili cyklisté za 10 dní 24 měst a najeli 907 kilometrů. Setkávali se s lidmi na náměstích a o významu recyklace diskutovali se zástupci měst. Souběžně lektoři Recyklohraní se vzdělávacím programem Recyklace hrou ve městech navštěvovali školy. Řada lidí se k projektu aktivně připojila. Někteří tím, že cyklistům přinesli použité baterie k recyklaci, někdo dokonce část cesty s Recyklojízdou absolvoval na kole. Akci organizovala nezisková společnost ECOBAT. Informace o projektu jsou k dispozici FB profilu Recyklojízda a na webu recyklojizda.ecobat.cz.

Na cestu se Recyklojízda vydala 13. června 2018 z Frenštátu pod Radhoštěm. Cílovým místem bylo 22. června 2018 město Cheb. Cyklisté ji absolvovali na elektrokolech - za recyklaci baterií tak bojovali symbolicky na kolech na baterky.

Smysl celé akce vysvětluje Eva Gallatová, členka týmu Recyklojízdy a také zástupkyně společnosti ECOBAT: ,,V recyklaci baterií se v Česku stále zlepšujeme. V posledních letech se každoročně vytřídí téměř 1 700 tun baterií. Je to však jen necelá polovina baterií, které se dostanou do oběhu. Jsou lidé, kteří třídí poctivě a pravidelně, ale stále je víc jak čtvrtina lidí, co netřídí vůbec. A projekt Recyklojízda to chtěl změnit. Věříme, že naše osobní setkání řadu lidí oslovila a snad i motivovala k důslednějšímu sběru baterií."

Na veřejná setkání přicházeli za týmem Recyklojízdy i zástupci měst - nejčastěji starostové, místostarostové nebo vedoucí odborů. V některých městech ještě před příjezdem Recyklojízdy organizovali městské úřady sběrové akce. Baterky pak v podobě certifikátu předali cyklistům. Vítanými a častými účastníky setkání s Recyklojízdou byli děti a pedagogové z mateřských, základních a středních škol. Při dvou etapách se k Recyklojízdě připojili také zástupci organizaci, které podporují handicapované sportovce - konkrétně Sport 4 Help a Cesta za snem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů