Úterý, 19. března 2024

Moravskoslezský kraj kvůli kůrovci zřídil kalamitní štáb

Moravskoslezský kraj kvůli kůrovci zřídil kalamitní štáb

Moravskoslezský kraj zřídil kalamitní štáb, který má řešit plošné napadení smrkových lesů v regionu kůrovcem. Právě severní Morava a Slezsko jsou kůrovcovou kalamitou nejvíce zasaženy a situace se stále zhoršuje. Nově vzniklá pracovní skupina se má poprvé sejít 18. července, řekla dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

"Členy nově vzniklého kalamitního štábu budou nejen odborníci na úseku lesního hospodářství, ale také zástupci vlastníků lesa, obcí a dalších institucí z oblastí nejvíce postižených míst našeho kraje. Budeme se intenzivně zabývat variantami, jak jednotlivým vlastníkům lesa v boji proti kůrovci pomoci," uvedl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Podle jeho náměstkyně pro životní prostředí Jarmily Uvírové (ANO) se jen v loňském roce v Moravskoslezském kraji vytěžily skoro tři miliony metrů krychlových dřeva. Z toho bylo 90 procent stromů pokáceno právě kvůli kůrovci.

"V dané situaci je jediným účinným řešením soustavné a včasné vyhledávání postižených stromů a okamžitá asanace napadeného dříví. Důležité je zasáhnout před dokončením vývoje a samotným výletem těchto škůdců," řekla Uvírová. Připomněla, že kůrovcem bývají souhrnně nazýváni škůdci lýkožrout smrkový a lýkožrout severský.

Podle informací lesníků chřadnou lesy v Moravskoslezském kraji kvůli klimatickým změnám pětkrát rychleji, než by je lesníci za normálních podmínek stačili obnovovat. Narušeno je prakticky 90 procent lesů. Problémy se suchem mají především smrky, které mají mělký kořenový systém. Oslabené stromy pak napadá právě kůrovec nebo houba václavka.

Kraj chce po vlastnících lesů koncepci i návrhy opatření pro boj se škůdci. Bude také hledat lokality, které by mohly dočasně sloužit pro potřeby skladů vytěženého kůrovcového dříví. "Dalším důležitým krokem pak budou opravy silnic, které jsou v důsledku nadlimitního odvážení dřeva poškozené těžkou dopravou," podotkla Birklenová.

Krizové štáby mají vzniknout celkem v sedmi krajích nejvíce postižených kůrovcovou kalamitou. Kromě Moravskoslezského kraje jsou to také kraje Olomoucký, Plzeňský, Jihočeský, Jihomoravský, Zlínský a kraj Vysočina. Nouzový stav se ale zatím vyhlašovat nebude.

Česko se podobně jako další evropské státy v posledních měsících potýká s kůrovcovou kalamitou. Těžba dřeva v českých lesích loni stoupla o desetinu na rekordních 19,4 milionu metrů krychlových. Pokořila tak rekord z roku 2007, kdy lesníci likvidovali dřevo poničené orkánem Kyrill. Tři pětiny loni představovala nahodilá těžba, tedy zejména odstraňování stromů napadených kůrovcem a likvidace polomů. Na Lesy ČR míří kritika za to, že zanedbaly preventivní opatření proti šíření kůrovce, zvláště na Moravě. V květnu byl ze své funkce odvolán generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů