Pátek, 29. března 2024

Na Mostecku se sešli v kempu odpůrci těžby hnědého uhlí

Na Mostecku se sešli v kempu odpůrci těžby hnědého uhlí

Několik desítek hlavně mladých lidí dnes v Louce u Litvínova zahájilo činnost tábora odpůrců těžby hnědého uhlí. Za obcí vytvořili kemp, kde se během pěti dnů uskuteční přednášky, workshopy a dílny, které mají upozornit na změny klimatu. V sobotu účastníci vyrazí na pochod po hraně blízkého dolu Bílina.

"Bojujeme proti změnám klimatu, proto požadujeme, aby se co nejrychleji zastavila těžba uhlí," uvedl Áron Kadleček v kempu, jenž má být mimo jiné ukázkou způsobu života bez ekologických stop. Elektřinu si účastníci vyrábějí pomocí solárních panelů, v kuchyni se podává pouze veganské jídlo z místních farem a obchodů, třídí se veškerý odpad a kompostují zbytky.

Změna klimatu začíná podle členky hnutí Limity jsme my Kateřiny Kochánkové právě na Mostecku. "Uhlí vytěžené v Mosteckém uhelném regionu přispívá k celosvětovým škodám způsobeným změnami klimatu. Proto jsme se sešli právě tady, kde uhlobaroni vydělávají miliony ničením krajiny, ovzduší i celé planety," uvedla. Uhlí lze podle aktivistů nahradit obnovitelnými zdroji energie.

Kemp se nachází na soukromém pozemku za obcí Louka. Klára Aubrechtová za pořadatele ČTK řekla, že se počítá s účastí až 500 lidí. Loni v rámci prvního ročníku bylo 300 účastníků kempu a zhruba stovka lidí se před rokem vydala na pochod proti prolomení limitů těžby. Účastníci tehdy pronikli do dolu Bílina a strávili celé odpoledne a podvečer pod jedním z rypadel, nakonec je vyváděla policie. Aktivisté poté požádali o prošetření zásahu policie. Generální inspekce bezpečnostních sborů vyšetřování ukončila v listopadu s tím, že policisté při zásahu nepochybili.

Pořadatelé kempu věnují prostor tomu, jak se při pochodu a protestech chovat, například jak účinně blokovat jisté místo. Přesná podoba sobotního protestu teprve vzniká. I letos na klimatický kemp dohlíží policie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů