Pátek, 19. dubna 2024

Soud EU uložil pokutu milion eur Slovensku za skládku odpadů

Soud EU uložil pokutu milion eur Slovensku za skládku odpadů

Soud Evropské unie uložil Slovensku pokutu jednoho milionu eur (26 milionů Kč) za to, že na svém území včas nezlikvidovalo skládku, která škodí životnímu prostředí. Slovensko musí také platit denní penále ve výši 5000 eur (přes 130.000 Kč) ode dneška do dne, kdy zjedná nápravu. Soud o tom dnes informoval ve své tiskové zprávě. Slovenské ministerstvo životního prostředí ČTK v reakci sdělilo, že uzavření skládky bránily nevypořádané spory kolem pozemků a že tuto překážku změnou zákona země již odstranila. Slovenské úřady již začaly řízení o likvidaci a rekultivaci celé skládky.

Soudní dvůr EU už v roce 2013 rozhodl, že Slovensko porušilo evropské právo, když povolilo pokračování provozu skládky, aniž přijalo plán její úpravy s cílem ochrany životního prostředí v souladu s příslušnou unijní směrnicí. Provoz skládky v Považském Chlmci na západě Slovenska kritizovali občanští aktivisté.

Před dvěma roky přitom Slovenská inspekce životního prostředí (SIŽP) nařídila uzavření a rekultivaci skládky postupně do konce loňského roku. To se ale nestihlo.

"Soudní dvůr má za to, že uložení penále Slovenské republice je vhodným finančním nástrojem k zajištění toho, že zcela splní povinnosti vyplývající z rozsudku z roku 2013. Bez ohledu na lokální povahu zjištěného porušení může mít nesplnění povinnosti, kterou Slovenská republika má na základě směrnice, důsledky pro životní prostředí a lidské zdraví," uvádí se v prohlášení.

Slovenské ministerstvo životního prostředí reagovalo, že zmiňované rozhodnutí inspekce o uzavření skládky se vztahovalo jen na dvě z její tří částí, a to kvůli nevyřešeným vlastnickým právům k pozemkům pod skládkou. Tuto překážku Slovensko odstranilo novelou příslušného zákona, která začala platit na začátku července.

"SIŽP okamžitě začala řízení o vydání rozhodnutí o uzavření a rekultivaci skládky," informoval ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Tomáš Ferenčák. Dodal, že při rozhodování o uzavření skládek nově již není potřebný souhlas vlastníka půdy pod skládkou.

Soudní dvůr konstatoval, že "je třeba zohlednit úsilí, které Slovensko vyvinulo, aby vyhovělo rozsudku z roku 2013, jakož i to, že s komisí spolupracovalo ve fázi před zahájením soudního řízení, a to, že provoz dotčené skládky byl ukončen od 7. ledna 2014".

Skládka odpadů v Považském Chlmci byla v provozu od 50. let, později byla rozšířena. Slovenské úřady v minulosti opakovaně rozhodly o prodloužení provozu skládky navzdory tomu, že průsaky z areálu podle analýz kontaminovaly spodní vody.

Samotná rekultivace skládky v Považském Chlmci, která patří soukromé společnosti, by měla přijít na bezmála 900.000 eur (24,3 milionu korun).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů