Úterý, 19. března 2024

Kůrovec poškodil na Slovensku nejvíce lesů od roku 1960

Kůrovec poškodil na Slovensku nejvíce lesů od roku 1960

Poškození lesů podkorním hmyzem loni na Slovensku dosáhlo nového maxima nejméně od roku 1960. Upozornilo na to slovenské ministerstvo zemědělství, které se v minulosti dostalo do sporu s ochranáři ohledně opatření proti kůrovci a kvůli těžbě dřeva. Nejvíce zasažených ploch je přitom v lokalitách na středním a severním Slovensku.

Podkorním hmyzem, který způsobuje největší škody hlavně v jehličnatých lesích, loni bylo na Slovensku poškozeno 3,7 milionu metrů krychlových dřevní hmoty. Ve srovnání s předchozím rokem to představuje nárůst o 23 procent. Půl milionu metrů krychlových napadeného dřeva nebylo ke konci roku zpracováno.

Kalamita podkorního hmyzu se na Slovensku objevila po vichřicích v letech 2004 a 2014, přispělo k ní ale i suché počasí.

Slovenští lesníci a ekologové jsou dlouhodobě ve sporu o péči o lesy v chráněných lokalitách. Zatímco ekologové obhajují ponechání přírody vlastnímu vývoji, lesníci včetně ministerstva zemědělství prosazují zásahy člověka. V roce 2007 rozdílené pozice obou táborů vyústily v demonstrace občanských aktivistů, kteří bránili lesníkům těžit ve Vysokých Tatrách po kalamitě dřevo v chráněném území v Tiché a Kôprové dolině. Slovenské ministerstvo životního prostředí později potvrdilo rozhodnutí, na jehož základě lesníci nedostali výjimku ze zákazu těžby v dolinách Tater s nejvyšším stupněm ochrany.

Adrian Bobok

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů