Úterý, 19. března 2024

Letní číslo Zpravodaje MŽP zve na výlety do naturových oblastí, národních parků a k rodinným aktivitám v přírodě

 Zaostří i na invazní druhy a kůrovcovou kalamitu...

Letní číslo Zpravodaje MŽP zve na výlety do naturových oblastí, národních parků a k rodinným aktivitám v přírodě

Nejnovější číslo elektronického Zpravodaje Ministerstva životního prostředí zaměřujeme na naši přírodu, a to především na tu, kterou najdeme třeba hned za dveřmi. Průvodcem nám při tom může být film Planeta Česko režiséra Mariána Poláka, který nám poskytl velký rozhovor.

Česká republika má díky své poloze široké spektrum přírodních podmínek a tím i druhů rostlin a živočichů, některých vyloženě unikátních v rámci celé Evropy. Ty chráníme podle jejich výjimečnosti; nejvyšším stupněm ochrany je národní park, ale také systém NATURA 2000. Do těchto lokalit vás Zpravodaj právě zve. Kdy jindy, než o prázdninách je čas zpomalit i šance prožít třeba s celou rodinou něco zajímavého a ověřit si, že na dobrodružství v chráněných územích se prostě nezapomíná? Podnětem k novým aktivitám pro rodiny s dětmi mohou být i webové stránky Minuty z přírody, kde se objevuje každý týden nová nabídka na poznávání přírody hravou a nevšední formou. Fakt, že si ale nemůžeme dělat, co chceme, připomene Desatero na návštěvě u Matky přírody. Na druhou stranu možnost přetvořit vaši zahradu, třeba ve zcela přírodním duchu, je jen na vás. Inspiraci najdete ve článku o přírodní zahradě a o všem, co do ní patří a co ji pomáhá dělat pestrou a zdravou.

Nejnovější číslo Zpravodaje zmiňuje i stinné stránky ochrany naší přírody. Například nárůst člověkem zavlečených, nepůvodních druhů rostlin i živočichů, tedy těch, kteří se neohroženě šíří a ,,domácím" vyloženě škodí, či je přímo likvidují. Invazní druhy, které způsobují i významné hospodářské škody, se snaží komplexně řešit i Evropská unie.

Jinou aktuální invazi, která se odehrává v lesích ČR, způsobil rozmnožený kůrovec. Pomohla mu klimatická změna a z ní vyplývající extrémně vhodné podmínky pro jeho nárůst, majoritní podíl nepůvodních porostů monokulturních a rychle rostoucích dřevin a neprozíravé zásahy ve jménu co nejlepší těžby. Vypořádat se s tím vším bude teď vyloženě lesnický oříšek.

Před námi jsou prázdniny, užijte si je v české přírodě a dejte nám vědět, kde vám v ní bylo nejlíp.

Zpravodaj MŽP 2/2018 k prolistování ZDE.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů