Čtvrtek, 28. března 2024

Odborník: Kůrovec se letos bude pravděpodobně rojit třikrát

Odborník: Kůrovec se letos bude pravděpodobně rojit třikrát

Kůrovec se letos pravděpodobně bude rojit třikrát na většině území republiky, řekl dnes ČTK spoluzakladatel portálu Kůrovcovéinfo.cz Jan Příhoda. Broučí populaci přeje teplé a suché počasí. Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) dnes ČTK sdělil, že bude žádat o navýšení peněz právě kvůli kalamitě, po ministerstvu financí bude chtít půl miliardy korun pro podporu vlastníků lesů. V úterý má o tomto tématu jednat Poslanecká sněmovna.

"Vývoj počasí potvrzuje pesimističtější prognózy vývoje populace kůrovců. První rojení proběhlo v různých nadmořských výškách zhruba o týden dříve než v minulých letech, u druhého rojení je to již o dva týdny dříve. Teplé a suché počasí umožňuje kůrovci rychlejší vývoj, a tak je podle předběžných výsledků z projektu Kůrovcové info velmi pravděpodobné, že lýkožrout smrkový bude mít letos na většině území tři generace. Což představuje další komplikaci v ochraně lesa," sdělil ČTK Příhoda.

Předběžná vyhodnocení podle něj také ukazují silná tzv. sesterská rojení, která následují dva až tři týdny po rojení základním. "Dlouhodobě bylo sesterské rojení pozorováno u zhruba deseti procent samiček. Z monitorovaných odchytů lze ale dovozovat, že podíl samiček, které jsou schopny sesterského přerojování pravděpodobně i kvůli pro kůrovce ideálnímu počasí významně narůstá a nárůst odchytů je pozorován i mezi hlavními rojeními," uzavřel.

Ministr zemědělství Toman chce podpořit soukromé vlastníky lesů, aby měli zdroje na novou sadbu nebo osiva. Bude proto žádat o navýšení rozpočtu ministerstva o 500 milionů korun. Stát chce podporovat ty vlastníky, kteří budou dodržovat doporučení ministerstva ohledně správného hospodaření nebo lesnických plánů. Toman také chce jednat s distributorem asanačního přípravku na dřevo, aby ho bylo dost pro vlastníky.

Státnímu podniku Lesy ČR, který vlastní zhruba polovinu lesů v republice, klesl za letošní leden až duben hrubý zisk o 22 procent na 1,5 miliardy korun z 1,92 miliardy korun ve stejném období loni. Tržby Lesů ČR za vlastní výrobky a služby za první čtyři měsíce roku klesly o 585 milionů na 3,03 miliardy korun. Těžba dřeva vzrostla o pětinu na 2,9 milionu metrů krychlových. Toman uvedl, že očekává silný dopad právě kůrovce do hospodaření Lesů ČR, navíc podle něj podnik musí tvořit další rezervy na budoucí snahu o zpomalení šíření tohoto brouka.

Úřad připravil katalog ploch, kde by vlastníci lesů a zpracovatelé mohli skladovat dříví. Kvůli kůrovcové a větrným kalamitám nebude podle odhadů odbyt až pro 2,4 milionu metrů krychlových dříví, které tak bude nutné uskladnit. V katalogu je prostor o ploše téměř 94 hektarů, kam by se dalo dát až 1,4 milionu metrů krychlových dříví.

Toman také zopakoval, že plánuje založit společnou platformu s Hnutím Duha, které předtím úřad opakovaně kritizovalo, a dalších organizací včetně akademiků nebo vlastníků lesů. Toman uvedl, že v platformě by mělo být nejvýše deset lidí. Toman také chce revidovat lesnický zákon a jeho vyhlášky, aby se dalo proti kůrovci postupovat efektivněji. Plánuje také přípravu koncepce státního podniku Lesy ČR po roce 2019, kdy skončí předchozí koncepce. Do ní by již měl být kůrovec zahrnutý.

V sedmi krajích nejvíce postižených kůrovcovou kalamitou by také měly vznikat krizové štáby pro rychlejší komunikaci s obcemi s rozšířenou působností. Půjde o Moravskoslezský, Olomoucký, Plzeňský, Jihočeský, Jihomoravský, Zlínský a kraj Vysočina. Nouzový stav kvůli kůrovci se zatím vyhlašovat nebude.

Těžba dřeva v českých lesích loni stoupla o desetinu na rekordních 19,4 milionu metrů krychlových. Pokořila tak rekord z roku 2007, kdy lesníci likvidovali dřevo poničené orkánem Kyrill. Tři pětiny loni představovala nahodilá těžba, tedy zejména odstraňování stromů napadených kůrovcem a likvidace polomů. Na Lesy ČR míří kritika za to, že zanedbaly preventivní opatření proti šíření kůrovce, zvláště na Moravě. V květnu byl z funkce odvolán generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.

V úterý by o kůrovci měla jednat Sněmovna, Piráti se plánují ministra Tomana a ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) ptát, proč úřady nezasáhly proti kůrovci dříve.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů