Pátek, 19. dubna 2024

Data, podle nichž hodnotíme stav a vývoj životního prostředí v ČR, jsou dostupná v novém rozhraní

Data, podle nichž hodnotíme stav a vývoj životního prostředí v ČR, jsou dostupná v novém rozhraní

V dubnu letošního roku představila CENIA, česká informační agentura životního prostředí nové publikační rozhraní Informačního systému statistiky a reportingu (ISSaR). Nová prezentace zpřístupňuje data, na základě kterých CENIA připravuje své výstupy v oblasti hodnocení životního prostředí ve dvou hlavních skupinách.

Tou první je prezentace dat tzv. Klíčových indikátorů životního prostředí, na jejichž základě je zpracovaná Zpráva o životním prostředí ČR. Kromě podkladových dat, která je možné z webu stáhnout v otevřeném formátu, prezentace nabízí i zajímavé vizualizace těchto dat s využitím různých grafických prvků.

V další části najdou zájemci vizualizace regionálních dat, které jsou podkladem především pro zpracování Krajských zpráv o životním prostředí. V této části je inovativním způsobem využívané propojení s Národním Geoportálem INSPIREformou WMS. Výsledkem jsou zajímavé vizualizace kombinující statistická data s mapovými výstupy.

Prezentace je doplněná odkazy na hodnotící výstupy, kde zájemci najdou k zveřejněným datům komentáře a oficiální interpretace.

Data a jejich vizualizace je možné stahovat v různých formátech, nebo sdílet na jiných stránkách pomocí tzv. Embed kódů. Všechny části webu jsou aktivní, neustále doplňovaná nově dostupnými daty i novými vizualizacemi.

Vaše případné dotazy, připomínky, či žádosti o další informace rádi zodpovíme v Oddělení zpracování a správy dat na adrese issar@cenia.cz.

Zdroj: CENIA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů