Úterý, 19. března 2024

Starou skládku v Chuchli do roku 2021 zakryje vrstva jílu

Starou skládku v Chuchli do roku 2021 zakryje vrstva jílu

Rekultivace skládky Velká Chuchle, kam se v 70. a 80. letech minulého století odvážel pražský komunální odpad, má být hotova do roku 2021. Kopec odpadu o výšce 22 až 28 metrů nechá magistrát zakrýt jílem, aby protékající dešťová voda nekontaminovala okolní krajinu. Novinářům to dnes sdělila pražská radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Po dokončení sanace se na kopci vybuduje rekreační zóna pro místní obyvatele. Z celkových odhadovaných nákladů 100 milionů korun město nejméně 30 milionů získá z fondů EU.

Skládkování na pomezí Slivence a Velké Chuchle skončilo v roce 1986 a přesunulo se do Dolních Chaber. Dnes je velká pražská skládka v Ďáblicích. Podle Plamínkové jsou na chuchelské skládce asi čtyři miliony kubíků odpadu, což je množství, které prakticky není možné odvozit.

"Je naprosto iluzorní myslet si, že by se to dalo odvézt," uvedla radní s tím, že objem odpadu odpovídá asi 500.000 nákladních aut a ke skládce se dá zajet pouze jednou úzkou příjezdovou cestou ze Slivence. Otevírání skládek podle ní navíc vede k velkému zápachu a ve výsledku je spíše kontraproduktivní, což potvrzuje i zahraniční praxe.

Odvoz by navíc podle odhadů vyšel až na 20 miliard korun. Město se proto rozhodlo bývalé úložiště odpadu sanovat. "Skládky jsou prostě vředy v krajině, které tady budou neustále a které je potřeba monitorovat, čas od času opravit, ale bohužel to tady zůstane asi navždy," uvedla Plamínková.

V současné době se pracuje na první etapě rekultivace, která spočívá zejména ve zpevnění komunikace a úpravě zeleně. Vymění se také kotevní stěna, která brání sesuvu odpadu do údolí. Následovat budou další dvě etapy. Ve druhé se zejména vrchní strana kopce utěsní jílem, který svede dešťovou vodu do drenáží. Dešťovka tak nebude protékat přes odpadky a kontaminovat potok Vrutice, který protéká chuchelským údolím.

I poté bude nutné skládku pravidelně monitorovat a odvádět plyny, které chemickými procesy uvnitř kopce vznikají. Jejich množství podle průzkumů magistrátu postupně klesá a na skládce se nenachází významně nebezpečné látky s výjimkou například barev či laků. Sloužila ke skládkování běžného komunálního odpadu.

Ve výsledku by v oblasti měla vzniknout klidová zóna pro místní obyvatele, úbočí kopce se zalesní. "Cílem je do zasadit do kontextu Radotínsko-Chuchelského háje," vysvětlila Plamínková. Doplnila, že v háji samotném s ohledem na jeho přírodní hodnotu nelze bez odporu ochránců přírody pořádat například sportovní akce, což na sanované a revitalizované skládce bude možné.

Práce na rekultivaci mírně zkomplikovala otázka výkupu soukromých pozemků. Většinu se podařilo vykoupit, část silnice však vlastní místostarosta Velké Chuchle Pavel Klán, který podle Plamínkové požaduje částku, kterou město nemůže zaplatit. Z toho důvodu není jasné, jestli cesta povede okolo celého kopce, jak je v plánu. Zatím také není možné obnovit část kotevní stěny, která se na soukromém pozemku nachází. Vyjádření Klána ČTK zjišťuje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů