Čtvrtek, 28. března 2024

Brno chce do dvou let přestat používat pesticid glyfosát

Brno chce do dvou let přestat používat pesticid glyfosát

Brno chce do roku 2020 přestat používat glyfosát, pesticid používaný k hubení plevele a nežádoucích rostlin při údržbě zeleně. Radní proto nařídili všem ředitelům příspěvkových organizací včetně škol a nemocnic, aby ve svých areálech nahradili používání tohoto prostředku jinými technologiemi. Novinářům to řekl primátorův náměstek Martin Ander (SZ). Podle něj u glyfosátu existuje riziko, že může přispět ke vzniku rakoviny.

Rada nařídí nahradit glyfosát příspěvkovým organizacím, ale vydá pokyn i akciovým společnostem města. Ander bude také jednat o stejném postupu se starosty městských částí, které zajišťují údržbu chodníků, komunikací a trávníků. "Používání glyfosátu je záležitost, která hýbe Evropou. Veřejná zeleň už v uplynulých dvou letech snižovala používání těchto prostředků a od letoška nepoužívá vůbec žádné chemické prostředky k likvidaci plevele. Nahrazuje je mechanickou cestou," uvedl Ander. Stejný krok učinila i Správa hřbitovů města Brna.

Látky se podle Andera používají na chodnících například v nemocnicích nebo školách, kde to není zcela bezpečné. "U těchto chemikálií je podezření z karcinogenity. Nevíme, jaký je jejich vliv na hormonální systém. Proto od toho řada měst ustupuje," řekl Ander.

V Německu nebo Rakousku se k vyloučení glyfosátu z postupů při údržbě ulic přihlásily desítky měst, mezi ně patří například Norimberk nebo Stuttgart.

Chemickou látku glyfosát označuje Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny za pravděpodobně karcinogenní. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný.

Europoslanci loni v říjnu ve Štrasburku schválili nezávaznou rezoluci, která požaduje úplný zákaz používání látky do konce roku 2022. Co nejdříve chtějí také zakázat po celé Evropě používání glyfosátu před sklizní. Evropská komise loni v prosinci prodloužila licenci na používání kontroverzního pesticidu glyfosát o pět let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů