Úterý, 19. března 2024

EEGA: Unikátní energeticky úsporná ordinace

 Představujeme nominované projekty letošního ročníku soutěže E.ON Energy Globe

EEGA: Unikátní energeticky úsporná ordinace

Předkladatel: Jan Brotánek (Rožmitál pod Třemšínem)

Jedna z prvních energeticky úsporných ordinací praktického lékaře vznikla v Rožmitálu pod Třemšínem. Jednopodlažní bezbariérová budova příjemně řeší potřeby pacientů v menším městě. Moderní ordinace myslí na týmovou práci sester i lékaře a zároveň propojuje funkční prostor s ekologickým přístupem. Přes relativně malé investiční náklady na stavbu se podařilo snížit energetickou spotřebu budovy na minimum.

Situace s praktickými lékaři v malých městech je zvlášť v posledních letech složitá. Lékaři a pacienti v Rožmitálu pod Třemšínem se ale můžou těšit z nové, moderní a ekologicky šetrné ordinace. Do budovy praktického lékaře vstupují lidé přes recepci, procházejí samostatnou vyšetřovnou sestry až do ordinace. Prostor je chytře řešen tak, aby sestřičky snadno zvládly administrativu i péči o pacienty. Přes velká okna orientovaná na východ vniká do místností hodně slunečních paprsků, které lidem čekání u lékaře zpříjemňují.

Ordinace je jednopodlažní zděná stavba z vápencopískovcových cihel tl. 175 mm. Základem je betonová deska na drti z pěnového skla. Budova je zastřešena plochou vegetační střechou. I při nízkých nákladech na stavbu je ordinace úsporná, což potvrzuje dosažení třídy A energetické náročnosti budovy.

Návrh počítá s možností nástavby i přístavby objektu. V budoucnu zde tak může vzniknout druhá ordinace se společnou čekárnou a bytem pro lékaře.

V čem je projekt výjimečný?

  • Jde o jednu z prvních energeticky úsporných ordinací v Česku.
  • Náklady na stavbu jsou nízké.
  • Budova má minimální energetickou náročnost.
  • Zdravotnický objekt je řešený nejen funkčně, ale i designově.

O vítězích jednotlivých kategorií mohou lidé hlasovat na webu soutěže www.energyglobe.cz až do 30. září 2018. Představitelé nejlepších projektů v každé kategorii získají úspornou pračku od Miele a plynový kondenzační kotel či tepelné čerpadlo Vaillant. Celkový vítěz vyhraje vůz ŠKODA Octavia Combi G-Tec a od organizátora soutěže v ČR, energetické společnosti E.ON, k tomu dostane tankování CNG na rok zdarma.

Hodnotné ceny čekají i na hlasující. ,,Kromě hlasování letos lidé mohou tipovat celkového vítěze soutěže. Hlavní výhru, tedy užívání vozu ŠKODA Kodiaq Sportline na čtyři měsíce zdarma, získá ten, kdo správně tipne celkového vítěze a zároveň se svým odhadem nejvíce přiblíží skutečnému počtu hlasujících," dodává Vladimíra Glaserová z organizačního týmu soutěže. Vítězové jednotlivých kategorií 10. ročníku soutěže E.ON Energy Globe budou představeni 16. října 2018 na slavnostním vyhlášení, které letos opět odvysílá televize ČT2.

Více informací o soutěži i hlasování je možné najít na webu www.energyglobe.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů