Úterý, 19. března 2024

EEGA: CO2 liga - ekologická soutěž pro školy o ochraně klimatu

 Představujeme nominované projekty letošního ročníku soutěže E.ON Energy Globe

EEGA: CO2 liga - ekologická soutěž pro školy o ochraně klimatu

Předkladatel: ZO ČSOP Veronica

Ekologických soutěží pro školy je celá řada. CO2 liga se od nich odlišuje tím, že je celoroční, zaměřená na aktuální téma ochrany klimatu a vede žáky k poznání cestou osobního prožitku. Cílem je žáky nejen vzdělávat, ale i to, aby získali vlastní zkušenost a povědomí o tom, co mohou sami změnit a jak mohou chránit životní prostředí u sebe doma, ve škole i v obci.

CO2 liga je určena pro žáky 2. stupně základních škol a středních škol z celé republiky. Letos proběhla již po osmé a každoročně se do ní hlásí na 60 škol.

Během školního roku plnili soutěžící úkoly pěti témat: Klimatická změna, Jídlo, Voda, Energie a Doprava. Zabývali se tak například otázkami, jak se lidem bude žít v roce 2040, kolik litrů vody spotřebují oni sami a jejich rodiny, nebo počítali uhlíkovou stopu a spotřebu energie běžných spotřebičů. Soutěžící měli taky za úkol týden nevyhazovat zbytky jídla, omezit spotřebu masa, minimalizovat spotřebu vody a připravovat svačinky z regionálních potravin. V tématu Dopravy pak měli třeba spočítat množství CO2 z rodinných jízd v průběhu měsíce a pak vymyslet reklamu na podporu ekologické dopravy.

Účastníci soutěže si uvědomí řadu důležitých souvislostí o životním prostředí, naučí se například šetřit vodou. Významným pilířem soutěže je i sdílení poznatků. Žáci představují výsledky svým spolužákům, rodinám a obcím. Stávají se tak šiřiteli důležitých informací o ekologii i ochraně klimatu.

V čem je projekt výjimečný?

  • Jde o nejrozsáhlejší meziškolní soutěž na téma ekologie.
  • Žáci při úkolech získají řadu osobních prožitků. Uvědomí si tak na vlastní kůži, jaké mohou oni osobně ovlivnit a změnit stav životního prostředí.
  • Žáci se učí chránit životní prostředí přímo ve svém místě - ve své rodině, škole, městě.
  • Každý rok se program mění podle aktuální problematiky.
  • Studenti mezi sebou i mezi spolužáky sdílí ekologické myšlenky a navzájem se inspirují.O vítězích jednotlivých kategorií mohou lidé hlasovat na webu soutěže www.energyglobe.cz až do 30. září 2018. Představitelé nejlepších projektů v každé kategorii získají úspornou pračku od Miele a plynový kondenzační kotel či tepelné čerpadlo Vaillant. Celkový vítěz vyhraje vůz ŠKODA Octavia Combi G-Tec a od organizátora soutěže v ČR, energetické společnosti E.ON, k tomu dostane tankování CNG na rok zdarma.

Hodnotné ceny čekají i na hlasující. ,,Kromě hlasování letos lidé mohou tipovat celkového vítěze soutěže. Hlavní výhru, tedy užívání vozu ŠKODA Kodiaq Sportline na čtyři měsíce zdarma, získá ten, kdo správně tipne celkového vítěze a zároveň se svým odhadem nejvíce přiblíží skutečnému počtu hlasujících," dodává Vladimíra Glaserová z organizačního týmu soutěže. Vítězové jednotlivých kategorií 10. ročníku soutěže E.ON Energy Globe budou představeni 16. října 2018 na slavnostním vyhlášení, které letos opět odvysílá televize ČT2.

Více informací o soutěži i hlasování je možné najít na webu www.energyglobe.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů