Čtvrtek, 18. dubna 2024

Provozovatel kompostárny z České Lípy dostal už čtvrtou pokutu za nedodržování provozního řádu

Provozovatel kompostárny z České Lípy dostal už čtvrtou pokutu za nedodržování provozního řádu

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení odpadového hospodářství v Liberci uložili pokutu 450 tisíc korun společnosti KOMPOSTÁRNA CL s.r.o. Firma, která v České Lípě-Žízníkově provozuje kompostárnu o kapacitě 30 000 tun biologického odpadu za rok, porušila schválený provozní řád zařízení. Je to už čtvrtá pokuta pro tuto firmu za posledních sedm let.

,,Při kontrole kompostárny na konci roku 2017 inspektoři na základě provedených odběrů vzorků zjistili, že výstupní kompost nevyhovuje předepsaným ukazatelům dle vyhlášky MŽP o nakládání s biologicky rozložitelnými odpady. Vysoce byla překročena především množství některých mikroorganismů v kompostu. Dle provozního řádu měl být nevyhovující kompost při zjištění překročení určených limitů promíchán s novou surovinou a měl být proveden nový kompostovací proces, což se v daném případě nestalo," uvedla Hana Kolářová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Liberci. Doplnila, že kompostem nevyhovující jakosti prováděla společnost KOMPOSTÁRNA CL rekultivaci dobývacího prostoru pískovny v Žízníkově a mohlo tak dojít k ohrožení a kontaminaci vod.

Provozovatel kompostárny podal proti pokutě uložené inspektory ČIŽP odvolání, Ministerstvo životního prostředí však odvolání zamítlo a sankci v plné výši potvrdilo.

K neplnění podmínek provozního řádu přitom došlo v kontrolovaném zařízení v posledních letech opakovaně. V roce 2016 uložili inspektoři firmě pokutu 240 tisíc korun ta překročení stanovených parametrů pro kompost. V roce 2015 pak pokutu 120 tisíc korun za nedodržení stanoveného počtu odběrů a analýz výstupní suroviny a v roce 2011 pokutu 80 tisíc korun za skladování vstupní a výstupní suroviny na nepovolených místech.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů